Århundradets vinkällarstöld gav fyra års fängelse

I spanska medier har vinstölden på den spanska restaurangen El Atrio kallats ”Århundradets vinkällarstöld”. Det tog nio månader för Interpol att hitta tjuvarna: 29-årige Priscila Lara Guevara och 47-åriga Constantín Dumitru. Nu har de dömts till långa fängelsestraff.

Domen lyder på fyra års fängelse och bot på 800 000 dollar. Constantín Dumitru nekar till brottet och frågar: ”var har jag lagt flaskorna?”. uppenbarligen som bevis på att han inte stulit de värdefulla rariteterna.

Totalt fick de fräcka tjuvparet med sig 45 flaskor.  Bland annat 38 Romanée-Conti och några värdefulla Château d’Yquem – till exempel en flaska från 1806 med priset 350 000 euro på vinlistan. Allt som allt värderades de stulna flaskor till över två miljoner euro.

Så här gick det till: De båda checkade in på boutiquehotellet med ett bord bokat bord på restaurangen. Efter middagen bad de att få se vinkällaren – som är en av de mest imponerande i Spanien. Där finns 40 000 flaskor av de bästa märkena från hela världen.

Klockan två på natten önskade kvinnan room-service som efter viss tvekan accepterades trots att köket var stängt. Receptionisten lämnade då sin position och fixade detta. Under tiden stal mannen ett nyckelkort till vinkällaren. Trodde han. Med väskorna i hand stod han strax därefter framför vinkällardörren som inte gick att öppna.

Nu var goda råd dyra. Mannen bad då även om en dessert vilket den nu förtvivlade receptionisten också fixade. Nu fann mannen det rätta nyckelkortet och kunde utföra sin stöld av flaskorna som var noga utvalda.

Säkerhetskamerorna registrerade hans rörelser när han packade och gick iväg med väskorna. Övervakningen sköttes dock av receptionisten som då var borta och fixade en fruktdessert. Vid femtiden checkade de ut utan att mannen i receptionen anade vad som hänt.

När de nio månader senare identifierats av Interpol kunde de snart gripas på gränsen mellan Kroatien och Montenegro. 

Några flaskor har man ännu inte hittat. Interpol är övertygad om att det hela var ett beställningsjobb och att dyrbarheterna ligger i källare hos skrupelfria samlare.

Så här skrev jag om stölden 2021.

Så här skrev Wine Spectator om stölden nu.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…