Bästa matstoppen vid europavägarna

Många kommer ge sig ut vägarna i sommar. Men. var ska man äta om man vill undvika alla vägkrogar. Här är mina bästa åtta tips. (Urvalet är gjort för SvD i maj.)

Vid E4: Toftaholm Herrgård

Strax söder om Värnamo finns en del av den gamla riksvägen, kallad Riksettan, som blivit kvar när E4:an kom till. Lite nostalgi mellan Stockholm och Helsingborg. Där ligger Toftaholms Herrgård – ett perfekt avbrott från bruset på E4:an. Här vid sjön Vidöstern råder det totala lugnet. Från köket levereras ambitiösa matupplevelser med småländska förtecken: kreativt på lokalproducerade råvaror i säsong. För barnfamiljen finns en stor park mot vattnet där de yngsta kan rasta av sig. Många väljer att bo över. 

Toftaholm Herrgård, Vittaryd

toftaholm.se

Vid E4: Sjön

Bara några minuter från E4:an där den rundar Jönköping kan du sitta ner vid Vätterns södra strand och blicka över vattnet. Restaurang Sjön är en spektakulär byggnad som bjuder på spännande matupplevelser. Från matsalen har alla utsikt och på terrassen sitter du än närmare vattnet. Ambitionen i köket är stor och inspirationen kommer från olika håll i världen. Med sitt läge mellan Jönköping och Huskvarna är restaurangen ett populärt vattenhål för både lunch och middag. 

Sjön, Östra Storgatan 173, Jönköping 

sjon.se

Vid E4: Ombergs Turisthotell

Det gamla turisthotellet på Ombergs sluttning mot söder har varsamt renoverats till fornstor glans. Idag lyser det faluröda gamla pensionatet stolt mitt i den gröna bokskogen. Från den vackra glasverandan har du en milsvid utsikt över östgötaslätten. Köket håller hög nivå med många lokala och ekologiska råvaror efter säsong. På Turisthotellet kan du också prova svenskt vin och äppelcider från närliggande Särtshöga vingård . I närheten ligger Ellen Keys Strand och Alvastra slottsruin. 

Ombergs Turisthotell, Alvastra, Ödeshög

ombergsturisthotell.com

Vid E6: Stallgården Krog

Familjen Nilsson har varit trogen sin gård nästan ända sedan 1600-talet. Läget är fantastiskt med utsikt över ängar och en havsvik i södra Bohuslän. Det som för tolv år sedan började som en inredningsbutik utvecklades snart med ett litet kondis och sedan fem år även en restaurang. Arvet från det slitsamma bondelivet i maten där lokala råvaror med en bohuslänska smaker dominerar. Numera finns också en chark- och köttbutik med de bästa från gårdarna runtomkring. 

Stallgården Krog, Svälte 230, Uddevalla

stallgarden.com

Vid E22: Slottsholmen

Björn Ulvaeus gillar både hotell- och restaurangbranschen. På Slottsholmen mitt i hamnen i hans hemstad Västervik har han kombinerat detta. Det är en storslagen satsning som engagerar stora delar av familjen Ulvaeus. I restaurangen serveras mellanrätter inspirerade av minnen från Björns liv – med råvaror från nordöstra Småland. På väggarna hänger fotokonst. Det rejäla trädäcket är ett perfekt ställe att hänga på för de som gillar drinkar, bra viner ackompanjerat av vågskvalp. 

Slottsholmen, Slottsholmsvägen 10, Västervik

slottsholmen.com 

Vid E20: Nääs Fabriker

På Nääs fabriker stod spinnerimaskinerna tätt en gång. Ett minne av den västgötska textilindustrin. Här har det vävts många kilometer bomullstyg till textilfabrikerna kring Borås. Idag är allt renoverat med känsla för ursprunget. I lokalerna finns allt från utställningar och designbutiker till fik och en restaurang med sympatisk husmanskost. Numera finns också ett eget bageri och eget bryggeri.  Överblivet bröd används i tillverkningen av öl. Restprodukter från öltillverkningen ska smaksätta brödet. 

Nääs Fabriker, Spinnerivägen, Tollered

naasfabriker.se

Vid E18: Ölme Prästgård

Den gamla prästgården är ett välkommet stopp på E18 utanför Kristinehamn. När den siste prästen flyttade ut för tjugo år sedan byttes religion mot gastronomi. Fortfarande finns en känsla av att kliva in i ett sent 1700-tal. Krögarparet månar också om matsalsmiljön med välmanglade bordsdukar och klassisk dukning. På tallrikarna är inspirationen det svenska matarvet med ursprung i Värmland. Krögarparet excellerar i klassiska smaker och råvaror i säsong som kan vara både salta, syrliga och söta. 

Ölme Prästgård, Ölme Prästgård 1,  Kristinehamn 

olmeprastgard.se

Vid E14: Kretsloppshuset

Kretsloppshuset i Mörsil, mellan Östersund och Åre, är med sin ekologiska profil värt ett paus. Den gröna inställningen gäller både bygget liksom allt det som serveras i restaurangen. På gården pickar hönsen och i huset serveras både ekologisk buffé från lokala producenter och trevlig fika.  I butiken finns även massor av lokalt mathantverk. Vid gynnsamt väder är trädgården en given plats för en mysig paus på de jämtländska vägarna. 

Kretsloppshuset, Kyrkvägen 5, Mörsil

kretsloppshuset.com


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…