Vintips i samarbete med Ward Wines
Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953 var succén ett faktum. Bolla har sedan dess blivit synonymt med amarone från Valpolicella. I mer än sjuttio år har deras vineri i hjärtat av appellationen producerat amaroneviner av högsta kvalitet.
Bolla Le Poiane Amarone görs i huvudsak på druvan corvina, som får sällskap av corvinone och rondinella. Druvorna har vuxit i Valpolicella Classico – där Classico syftar på de högre belägna, kulligare delarna av området.
Så här görs amarone hos Bolla

Alla druvor handplockas och får sedan ligga och torka i tre månader. Vid torkningen koncentreras druvmusten vilket innebär att fyrtio procent av saften i druvorna avdunstar. Det är detta som bidrar till amaronevinets typiska fylliga och smakrika karaktär. Druvmusten jäses sedan tills allt socker är borta och vinet är torrt. Vinet lagras därefter på små ekfat under minst två år och sedan ytterligare minst tre månader på flaska innan det släpps till försäljning.
Så här smakar det

Vinet har en nyanserad och kryddig smak med inslag av fat, torkade körsbär, kakao, romrussin, kanel, salvia, peppar och bergamott.
Servera det vid 18 grader till rätter av mörkt kött eller till en bit vällagrad hårdost. Vinet är gott att dricka nu, men har också stor lagringspotential.
Alkohol: 15%, Volym: 750 ml
Art.nr: 70215, Pris: 289 kr.