Brittisk kröningsfest med gin, bubbel och gammalt öl

På lördag är det dags. Storbritannien ska kröna en ny monark den 6 maj i Westminster Abbey. Charles III ska efter synnerligen lång väntan äntligen få ta på sig kronan. 

Britterna gillar sina kungliga traditioner. När det är dags igen för en kröning – senast det hände var 1953 – blir det pomp and circumstances i hela landet. Intressant nog är Charles bara den tredje kungen med detta ståtliga namn. Vi är ju inne på den sextonde kungen Karl/Charles. Mycket oklart hur det gick till.

Kung Charles III och Drottning Camilla ska förstås äta och dricka så det står härliga till. Och det blir förstås engelskt bubbel att skåla i. Nyetimber har till och med tagit fram en speciell Coronation Bottle att beställa för den som vill skåla framför tv:n. 

Tusentals souvenirer har i vanlig ordning producerats. En av dem står Royal Collection Trust för – stiftelsen som sköter hovets konstsamlingar. De har tagit fram en Windsor Castle Pink Gin. Lämplig att smutta på under begivenheterna, påpekar man. Ginen innehåller förutom sedvanliga ginkryddor även hallon. 

Läs mer här.

Kröningsöl från 1937 ska säljas på auktion.

Mest spännande drycken till kröningen är dock en ale från 1937. Kanske inte helt drickbar – men historien är nog så kittlande. Ölen framställdes nämligen av bryggeriet Greene King inför kröningen av Edward VII. Men han abdikerade ju för att gifta sig med en frånskild amerikanska, Wallis Simpson. 

Den färdigbryggda ölen blev liggande kvar i ett källarvalv och upptäcktes först 2011. Nu ska buteljer auktioneras ut till förmån för välgörenhetsorganisationen The Prince’s Trust.

Läs mer här.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…