Brocard Petit Chablis – drick nu eller lagra tio år

Vintips i samarbete med Johan Lidby Vinhandel

Varför har Brocards viner blivit så populära? Det finns två svar. Det ena handlar om att vinerna passar så bra till mycket av det vi svenskar gillar: skaldjur, fisk, grönsaker och ost. Det andra är spännande: med sin mineraliska karaktär och friska syra kan de drickas nu. Men de kan också sparas i upp mot tio år. De utvecklar då en lyxig känsla med stor mogen äpplighet och en imponerande djup i eftersmaken.

Det finns ett tredje svar också – det handlar om familjen Brocard. Läs mer här nedan.

Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2021. Pris 175 kr, nr 5588.

Vinet finns i nästan alla butiker. Om det inte finns i din butik kan du beställa här.

Far och son Brocard – Jean-Marc och Julien.

Om vinet

Druvan är chardonnay och växtplatsen är vingårdar i appellationen Petit Chablis – ett område som består av gammal havsbotten. Många av vingårdarna är biodynamiskt odlade vilket skapar en renhet och en känsla för terroir i smaken. Vinet jäses temperaturkontrollerat på rostfritt stål med enbart lokal jäst – det lagras sedan tillsammans med jästfällningen en längre tid. Vinet är veganvänligt.

Om producenten

Jean-Marc Brocard är chablisproducenten som blivit en Sverige-favorit sedan de lärde oss att uppskatta vinerna från denna fantastiska vinregion. De byggde upp sina vinodlingar under 1970-talet och äger idag cirka tvåhundra hektar. Gradvis har Jean-Marc överlåtit verksamheten till sonen Julien Brocard. Allt mer av produktionen odlas enligt biodynamiska och ekologiska principer.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…