Chartreuse på frammarsch i barvärlden

Gul och grön Chartreuse väcker gamla minnen hos en del. Efter decennier av glömska i nästan alla barskåp har likören åter klivit fram i rampljuset.

Örtlikören Chartreuse har en fantastisk historia. Den är skapad av munkarna på klostret La Grande Chartreuse i de franska Alperna – strax norr om Grenoble. Den stränga klosterorden grundades redan år 1084. I början av 1600-talet kom de över en gammal handskrift med beskrivning av en mycket speciell örtlikör. Den sades vara det perfekta livselixiret. Dock tog det mer än hundra år innan munkarna lyckades återskapa brygden då den innehöll 130 mer eller mindre ovanliga krydd- och läkeörter.

Den första likören de sålde var grön med 55 procents alkohol – senare kom även en gul variant med 43 procents alkoholhalt. Chartreuse blev mäkta populär – och mytomspunnen. Endast två munkar kan hela receptet i varje generation.

Det mäktiga klostret La Grande Chartreuse ligger i franska Alperna nära Grenoble.

Nu har många barer i världen återupptäckt denna örtlikör – gammal är ju ändå äldst. I synnerhet i USA har Chartreuse blivit riktigt trendigt. Och nu hakar även nordiska barer på. Flera Stockholmsbarer har speciella Chartreusedrinkar på sina listor. En av dem kallas Kryptonit där en grön Chartreuse blandas med bland annat Hernö Gin och vit vermouth.

Enligt uppgift har likören blivit en god affär för klosterbröderna. Omsättningen per år ligger på cirka tio miljoner euro.

Här kan du läsa mer om deras produktion och nya besökscenter.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…