Gul och grön Chartreuse väcker gamla minnen hos en del. Efter decennier av glömska i nästan alla barskåp har likören åter klivit fram i rampljuset.
Örtlikören Chartreuse har en fantastisk historia. Den är skapad av munkarna på klostret La Grande Chartreuse i de franska Alperna – strax norr om Grenoble. Den stränga klosterorden grundades redan år 1084. I början av 1600-talet kom de över en gammal handskrift med beskrivning av en mycket speciell örtlikör. Den sades vara det perfekta livselixiret. Dock tog det mer än hundra år innan munkarna lyckades återskapa brygden då den innehöll 130 mer eller mindre ovanliga krydd- och läkeörter.
Den första likören de sålde var grön med 55 procents alkohol – senare kom även en gul variant med 43 procents alkoholhalt. Chartreuse blev mäkta populär – och mytomspunnen. Endast två munkar kan hela receptet i varje generation.
![](https://millhouse.se/wp-content/uploads/2022/11/4-Chartreuse-kloster-1024x484.jpg)
Nu har många barer i världen återupptäckt denna örtlikör – gammal är ju ändå äldst. I synnerhet i USA har Chartreuse blivit riktigt trendigt. Och nu hakar även nordiska barer på. Flera Stockholmsbarer har speciella Chartreusedrinkar på sina listor. En av dem kallas Kryptonit där en grön Chartreuse blandas med bland annat Hernö Gin och vit vermouth.
Enligt uppgift har likören blivit en god affär för klosterbröderna. Omsättningen per år ligger på cirka tio miljoner euro.
Här kan du läsa mer om deras produktion och nya besökscenter.