Chartreuse på frammarsch i barvärlden

Gul och grön Chartreuse väcker gamla minnen hos en del. Efter decennier av glömska i nästan alla barskåp har likören åter klivit fram i rampljuset.

Örtlikören Chartreuse har en fantastisk historia. Den är skapad av munkarna på klostret La Grande Chartreuse i de franska Alperna – strax norr om Grenoble. Den stränga klosterorden grundades redan år 1084. I början av 1600-talet kom de över en gammal handskrift med beskrivning av en mycket speciell örtlikör. Den sades vara det perfekta livselixiret. Dock tog det mer än hundra år innan munkarna lyckades återskapa brygden då den innehöll 130 mer eller mindre ovanliga krydd- och läkeörter.

Den första likören de sålde var grön med 55 procents alkohol – senare kom även en gul variant med 43 procents alkoholhalt. Chartreuse blev mäkta populär – och mytomspunnen. Endast två munkar kan hela receptet i varje generation.

Det mäktiga klostret La Grande Chartreuse ligger i franska Alperna nära Grenoble.

Nu har många barer i världen återupptäckt denna örtlikör – gammal är ju ändå äldst. I synnerhet i USA har Chartreuse blivit riktigt trendigt. Och nu hakar även nordiska barer på. Flera Stockholmsbarer har speciella Chartreusedrinkar på sina listor. En av dem kallas Kryptonit där en grön Chartreuse blandas med bland annat Hernö Gin och vit vermouth.

Enligt uppgift har likören blivit en god affär för klosterbröderna. Omsättningen per år ligger på cirka tio miljoner euro.

Här kan du läsa mer om deras produktion och nya besökscenter.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…