Dyra viner kräver lägre ljudvolym

Jag gillar forskning som sätter fingret på viktiga saker. Som detta exempel med att ljudvolym påverkar upplevelsen av ett vin. Det kan låta konstigt – men min favoritpsykolog Charles Spence har tagit på reda på sanningen.

Du läste säkert nyligen om det så kallade Ig Nobel Prize. Ett alternativt nobelpris som ges till forskning som först får oss att skratta – men där skrattet snart övergår till eftertanke. Detta pris har naturligtvis Charles Spence fått. Han fick det för att ”elektroniskt ha modifierat ljudet av ett Pringleschips så att chipsätaren tror att chipset är frasigare och färskare än det är”.

Hans ljud- och vinforskning är än mer omfattande. Påverkar till exempel olika typer av musik vår upplevelse av vinet? Svaret är ja. Charles Spence kom fram till att klassisk musik på en restaurang får oss att spendera mer på pengar på vinet – än om det spelades pop och rock.

Charles Spence är en flitig föreläsare kring sina psykologiska experiment.

När det gäller ljudvolymen har Charles Spence klarlagt att hög volym på restaurangen dämpar förmågan att uppleva smak och doft. Låter rimligt – hög störig musik kan nog få vem som helst att bli okoncentrerad. Som gammal restaurangtestare är jag helt medveten om detta. Extra störigt blev det när kockarnas hårdrock strömmade ut från köksregionen.

Intressant nog finns det faktiskt en liten koppling mellan näsan och hörselgången. Vad den har för betydelse vet man inte. Men om du undrar om man kan lukta med öronen så är svaret: nej.

Titelfoto: Austin-Neill, unsplash


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…