Färdig drajja löser evigt problem

Artikel i samarbete med Gotlands Ginfabrik.

Hur ska den bästa Dry Martinin blandas? Vilka proportioner för gin och vermouth gäller – egentligen? Denna eviga fråga har nu blivit löst när Gotlands Ginfabrik lanserar en lyxig färdig Dry Martini på flaska. Det kan de tacka Johan Jureskog för.

Förra sommaren lanserade Gotlands Ginfabrik en Dry Gin som inspirerats av de karga gotländska landskapet.

– Vi ville inte göra en ”cool” gin med någon konstig krydda utan helt enkelt en riktigt elegant och smakrik gin, förklarar en av grundarna Mathias Jöhnk.

Resultatet blev en gin smaksatt med lokala örter som backtimjan, rosmarin och myskmadra som möter blodapelsin, viss hetta från pepparrot och en blommighet från lavendel. I ginet finns också mineraliska inslag av blåstång från havet.

Sakarias Ronquist och Mathias Jöhnk är grundare av Gotlands Ginfabrik.

Målet var aldrig att göra en färdigblandad Dry Martini. Men det skulle kocken Johan Jureskog ändra på. I somras när satt han på skärgårdskrogen Harö Natur fick han nämligen smak för Ginfabrikens Dry Gin. 

– Vi hoppades då att vi skulle få in ginet på hans krogar, men istället tyckte han att vi skulle göra en egen färdigblandad Dry Martini på hans favorit-vermouth Dolin. Efter lite testade hade Johan hittat den ultimata proportionerna och vi bestämde oss för att lansera The Dry Martini, berättar Mathias Jöhnk.

Den franska vermouthen Dolin är en doldis för många – men inte för Dry Martini-älskare och tack vare sin elegans är den också synnerligen populär bland bartenders. Den har också förekommit i ett och annat cocktailglas som James Bond sippat på. I Dolin vermouth ingår femton olika örter och kryddor som macererats i vitt vin på druvan ugni blanc – samma druva som används till cognac.

– Liksom andra Dry Martinis ska vår variant serveras riktigt iskall – idén är att den inte ska röras utan serveras direkt från frys då den annars blir för utvattnad, säger Mathias Jöhnk och tillägger att kvaliteten blir extra hög eftersom drajjan inte görs på en vermouth som kanske stått i flera månader och tappat sin fräschör.

För Mathias Jöhnk och Johan Jureskog är därmed stolta pappor till en riktig toppdraja som alla kan servera utan att fundera på proportioner. Det är bara att hänvisa till Johan Jureskog.

Gotlands Ginfabrik The Dry Martini finns på Systembolaget att beställa (om du inte bor på Gotland).

Här är en länk.


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – Kullabergs -titel
Det blev en spännande väntan för de svenska gårdsproducenterna innan den 8 januari hade passerat. Det var nämligen den sista…
2 Årets Affärskrog-titel_Foto-Jesper Frisk
Det kan inte bli för många priser och galor i restaurangvärlden, tycker jag. Tyvärr har de flesta galor och priser…
Screenshot
Ett par nykomlingar som samsas med tre trotjänare på Systembolaget. Det finns anledning till att de tre hängt med så…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…
5 Sotheby's vinbild - titel
Kan man göra auktionsfynd av vin? Nej, knappast – alla de förnämsta vinerna har idag en internationell marknad. Oavsett vilken…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ingen tvekar längre om att det blir allt större problem med vinodlingarna i de allra sydligaste delarna i Europa. Nu…
Screenshot
Gott nytt år alla kära läsare. Ett nytt år har just börjat. Vilka nyheter i min värld av mat, krog…
1 Non-Alcoholic
Ett analysföretag i Kalifornien har gjort en omfattande studie av världsmarknaden för alkoholfria viner. Resultatet visar att intäkterna växer med…
2 Nobelfest - Stadshuset
Sverige hade inte varit Sverige om inte så många hade ondgjort sig över så mycket när det gäller Nobelfesten. Är…
Screenshot
Podcasten Vinskolan har verkligen varit populär 2024 – fler och fler lyssnar och uppskattar innehållet och pratet. Det tackar jag…