Färdig drajja löser evigt problem

Artikel i samarbete med Gotlands Ginfabrik.

Hur ska den bästa Dry Martinin blandas? Vilka proportioner för gin och vermouth gäller – egentligen? Denna eviga fråga har nu blivit löst när Gotlands Ginfabrik lanserar en lyxig färdig Dry Martini på flaska. Det kan de tacka Johan Jureskog för.

Förra sommaren lanserade Gotlands Ginfabrik en Dry Gin som inspirerats av de karga gotländska landskapet.

– Vi ville inte göra en ”cool” gin med någon konstig krydda utan helt enkelt en riktigt elegant och smakrik gin, förklarar en av grundarna Mathias Jöhnk.

Resultatet blev en gin smaksatt med lokala örter som backtimjan, rosmarin och myskmadra som möter blodapelsin, viss hetta från pepparrot och en blommighet från lavendel. I ginet finns också mineraliska inslag av blåstång från havet.

Sakarias Ronquist och Mathias Jöhnk är grundare av Gotlands Ginfabrik.

Målet var aldrig att göra en färdigblandad Dry Martini. Men det skulle kocken Johan Jureskog ändra på. I somras när satt han på skärgårdskrogen Harö Natur fick han nämligen smak för Ginfabrikens Dry Gin. 

– Vi hoppades då att vi skulle få in ginet på hans krogar, men istället tyckte han att vi skulle göra en egen färdigblandad Dry Martini på hans favorit-vermouth Dolin. Efter lite testade hade Johan hittat den ultimata proportionerna och vi bestämde oss för att lansera The Dry Martini, berättar Mathias Jöhnk.

Den franska vermouthen Dolin är en doldis för många – men inte för Dry Martini-älskare och tack vare sin elegans är den också synnerligen populär bland bartenders. Den har också förekommit i ett och annat cocktailglas som James Bond sippat på. I Dolin vermouth ingår femton olika örter och kryddor som macererats i vitt vin på druvan ugni blanc – samma druva som används till cognac.

– Liksom andra Dry Martinis ska vår variant serveras riktigt iskall – idén är att den inte ska röras utan serveras direkt från frys då den annars blir för utvattnad, säger Mathias Jöhnk och tillägger att kvaliteten blir extra hög eftersom drajjan inte görs på en vermouth som kanske stått i flera månader och tappat sin fräschör.

För Mathias Jöhnk och Johan Jureskog är därmed stolta pappor till en riktig toppdraja som alla kan servera utan att fundera på proportioner. Det är bara att hänvisa till Johan Jureskog.

Gotlands Ginfabrik The Dry Martini finns på Systembolaget att beställa (om du inte bor på Gotland).

Här är en länk.


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – alla tre
En bra dag för producenter av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholdrycker – men också för besöksnäringen och svenska folket, meddelade…
2 Alla vinprovare
Under måndagen samlades Sveriges bästa vinproducenter och vinprovare på Stadshuskällaren i Stockholm för den första stora provningen av svenska viner. …
Screenshot
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna från många krogar är höga – besvikelser är återkommande. Sverige fick…
Screenshot
Försäljningen av Prosecco har slagit världen med häpnad. Det var nog många i Champagne som satte bubblet i vrångstrupen när…
Screenshot
Som på beställning kommer det nya rapporter om vädrets makter i april och maj från främst Frankrike. Vissa år är…
1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…