Första AI-vinet producerat i Frankrike

De nya generativa AI-systemen fascinerar och oroar hela världen. Så även vinbranschen. Visst kan denna AI skriva vinrecensioner. Men kan den göra vin? Det ville vinfirman Aubert & Mathieu utforska.

De gav en ChatGPT-bot i uppdrag att skapa ett vin utifrån nyskördade druvor av grenache och syrah. Det handlade om att ge råd kring blandning och vinifiering.

Baksidesetikett

Enligt Vitisphere föreslog chatboten en blandning av 60 procent grenache och 40 procent syrah. Men producenten var inte riktigt nöjd med chatbotens beskrivning av vinet utan ville ha ett tyngre och mer tanninrikt vin. Då ändrades blandningen till det omvända – med tillhörande beskrivning av vinifikationen.

Chatboten föreslog sedan en bourgogneflaska och ett pris mellan femtio och hundra euro. Och namnet: The End.

Jag tror ärligt talat att en fullt normalbegåvad vinmakare hade kunnat komma fram till en betydligt bättre sanning. Det kanske vore något att fråga chatbotten om: Vad tycker du om dina råd – bra eller dåliga?

Här kan du läsa mer om vinet.


Fler nyheter

Screenshot
Allt om Vins gala under namnet Årets Vinare är nu ett minne blott. Nu är det Mat & Vingalan som…
Screenshot
Den svenska Måltidsakademien har presenterat sina val av bästa böcker som kommit ut under året. Och fortfarande är jag imponerad…
Screenshot
Ett erbjudande från Goda Nyheter i samarbete med vinmagasinet Törst Vinmagasinet Törst ett av mina favoritmagasin när det gäller kunskap…
4 Alkoholist – fylla
– eller så här kokar man soppa på en spik För några månader sedan kund man in en rubrik i SvD…
Screenshot
Erbjudande i samarbete med Millhouse Förlag Stora Vinskolan är den mest kompletta vinbok som getts ut i Sverige. Det är…
Screenshot
Daniel Berlin och hans restaurang som öppnade för ett år sedan kan konstatera att det blev lyckat. Nu har nämligen…
7 WS top 100
Wine Spectators årliga topp 100-lista är kul läsning för oss vinvänner. Här är de tio främsta på deras digra lista….
Screenshot
Glögg är gott. Glögg är kul. I alla fall då och då. Det är ju bara jul en gång om…
2 Paul Svensson_Cajsa W priset
Sverige har fått ett nytt kokbokspris: Cajsa Warg-priset som med utmärkelsen Årets kokbok ska hylla ett verk som juryn ansett…
Screenshot
Marqués de Riscal i topp när World’s 50 Best rankar världens bästa vingårdar att besöka. Det var välförtjänt då de…