Första AI-vinet producerat i Frankrike

De nya generativa AI-systemen fascinerar och oroar hela världen. Så även vinbranschen. Visst kan denna AI skriva vinrecensioner. Men kan den göra vin? Det ville vinfirman Aubert & Mathieu utforska.

De gav en ChatGPT-bot i uppdrag att skapa ett vin utifrån nyskördade druvor av grenache och syrah. Det handlade om att ge råd kring blandning och vinifiering.

Baksidesetikett

Enligt Vitisphere föreslog chatboten en blandning av 60 procent grenache och 40 procent syrah. Men producenten var inte riktigt nöjd med chatbotens beskrivning av vinet utan ville ha ett tyngre och mer tanninrikt vin. Då ändrades blandningen till det omvända – med tillhörande beskrivning av vinifikationen.

Chatboten föreslog sedan en bourgogneflaska och ett pris mellan femtio och hundra euro. Och namnet: The End.

Jag tror ärligt talat att en fullt normalbegåvad vinmakare hade kunnat komma fram till en betydligt bättre sanning. Det kanske vore något att fråga chatbotten om: Vad tycker du om dina råd – bra eller dåliga?

Här kan du läsa mer om vinet.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…