Guiden till sommarens bästa bubbel

Sommarmånaderna har blivit bubbelmånader för allt fler. Denna sommar kommer det säkert firas lite extra på många håll. Här är mina bästa förslag på mousserande i olika stilar och prisklasser.

Mousserande utan alkohol

Oddbird Spumante, Italien, 79 kr, nr 19019

Svenska Oddbird är en framgångssaga med sina alkoholfria bubbelviner som utklassat många konkurrenter. Här finns en fin sötaktig frukt med syra och bitter kant. Druvan är glera – samma som i Prosecco.

Champagne

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, Frankrike, Champagne, 239 kr, nr 7891

Mycket välgjord champagne till bra pris. Mestadels på pinot noir från ett av de bästa kooperativen i regionen. Fräscha skalfruktiga mognadstoner med inslag av bröd och äpple.

La Chouette de Champillon Blanc de Noirs, Frankrike, Champagne, 259 kr, nr 77366

Prisvärt bubbel gjord på sextio procent pinot noir och resten pinot meunier. Här får du massor av rika aromer med äpplen, grapefrukt, brödighet och avslutande bittersyrlighet.

Palmer & Co Brut Reserve, Frankrike, Champagne, 299 kr, nr 7372

Idag är Palmer & Co det bästa kooperativet i Champagne. Standardcuvéen görs på båda blåa och gröna druvor: Rik elegant skalbitter frukt med brödighet och syra.

Deutz Brut Classic, Frankrike, Champagne, 449 kr, nr 7487

Ett klassiskt lyxbubbelhus. Standardbuteljen görs på lika delar av de båda pinot-druvorna och chardonnay vilket ger en elegant cuvée med skalbitter citrusfrukt, kryddsyrlig brödighet och lång syrlig avslutning.

Louis Roederer Rosé 2014, Frankrike, Champagne, 629 kr, nr 77226

Roederer är höjden av lyx för många bubbelälskare. Nu kan du också njuta deras rosé i årgång 2014: rik brödig arom med rökiga toner, hallonfrukt och djup härlig eftersmak med stor syra.

Spanien

Dignitat Cava Brut Nature 2017, Spanien, Katalonien, 109 kr, nr 78768

Familjefirman Masachs i Penedès har länge varit specialiserade på cava enligt champagnemetoden. Deras Brut Nature är både ekologiskt och veganskt med mogen nötig frukt och rik  syra som avslutning.

Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva 2017 , Spanien, Katalonien, 159 kr, nr 7923

Elegant cava från familjeodlare som enbart drivs av kvinnor. Tillhör topproducenterna med denna cuvée på de tre klassiska cavadruvorna och en lite chardonnay. Rikt brödig med skalfrukt, bra syra och läcker eftersmak.

Italien

Ferrari Brut Organic, Italien, Trentino, 165 kr, nr 7721

En italiensk klassiker i Dolomiterna som gjort bubbel enligt champagnemetoden i mer ä. hundra år. Här är det chardonnay som gäller: härlig friskhet med äpplig frukt, viss brödighet och fin syra.

Rotari Brut Riserva 2015, Italien, Trentino, 129 kr, nr 7567

Ett av Italiens mest prisvärda bubbel gjord enligt klassiska champagnemetoden. Nittio procent chardonnay och resten pinot noir ger fina toner av citrusskal med brödig nötighet och lång avslutande bitterkryddig syra.

Castiôn Moscato d’Asti 2020, Italien, Piemonte, 95 kr, nr 7873

Aromatisk med apelsinton, sött och bubblande – ett festligt och smakmässigt perfekt vin till tårtor och söta desserter – och dessutom med låg alkohol. Gjort på druvan muscat som jästs till bara 5,5 procent alkohol.

Cremant (Frankrike)

Cremant de Bourgogne Francois Martenot Brut 2018, Frankrike, Bourgogne, 119 kr, nr 70451

Mousserande från Bourgogne gjort på chardonnay med inslag av beaujolaisdruvan gamay. Aromatiskt med mogna citrusfrukter, äpplen, viss brödighet efter en tid på jästfällningen och lång syrlig eftersmak.

Langlois Crémant de Loire Brut, Loire, Frankrike, 149 kr, nr 7404

Välgjort chenin blancdominerat bubbel. Frisk smak med mogna citrus- och äppeltoner, brödighet, mineral och till och med honungstoner. Bra rik syra och djup i eftersmak.

England

Exton Park Blanc de Noirs, England, 369 kr, nr 95524

En av flera kvalificerade bubbel från Englands berömda kritjordar – så nära champagne i kvalitet man kan komma. Här ger pinot noirdruvan en rik skalig fruktighet, bra syra och toner av brioche och mineral.

Sverige

Skepparps Grand Prix 2019, Sverige, Skåne, 298 kr, nr 92602

Svenskt bubbel, kan det vara något? Javisst. Skepparp vid Brösarps backar norr om Kivik gör sitt på druvan solaris. Rik doft med friska inslag av gröna äpplen och citrus med skalbitter syra.


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…