Guiden till sommarens bästa bubbel

Sommarmånaderna har blivit bubbelmånader för allt fler. Denna sommar kommer det säkert firas lite extra på många håll. Här är mina bästa förslag på mousserande i olika stilar och prisklasser.

Mousserande utan alkohol

Oddbird Spumante, Italien, 79 kr, nr 19019

Svenska Oddbird är en framgångssaga med sina alkoholfria bubbelviner som utklassat många konkurrenter. Här finns en fin sötaktig frukt med syra och bitter kant. Druvan är glera – samma som i Prosecco.

Champagne

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, Frankrike, Champagne, 239 kr, nr 7891

Mycket välgjord champagne till bra pris. Mestadels på pinot noir från ett av de bästa kooperativen i regionen. Fräscha skalfruktiga mognadstoner med inslag av bröd och äpple.

La Chouette de Champillon Blanc de Noirs, Frankrike, Champagne, 259 kr, nr 77366

Prisvärt bubbel gjord på sextio procent pinot noir och resten pinot meunier. Här får du massor av rika aromer med äpplen, grapefrukt, brödighet och avslutande bittersyrlighet.

Palmer & Co Brut Reserve, Frankrike, Champagne, 299 kr, nr 7372

Idag är Palmer & Co det bästa kooperativet i Champagne. Standardcuvéen görs på båda blåa och gröna druvor: Rik elegant skalbitter frukt med brödighet och syra.

Deutz Brut Classic, Frankrike, Champagne, 449 kr, nr 7487

Ett klassiskt lyxbubbelhus. Standardbuteljen görs på lika delar av de båda pinot-druvorna och chardonnay vilket ger en elegant cuvée med skalbitter citrusfrukt, kryddsyrlig brödighet och lång syrlig avslutning.

Louis Roederer Rosé 2014, Frankrike, Champagne, 629 kr, nr 77226

Roederer är höjden av lyx för många bubbelälskare. Nu kan du också njuta deras rosé i årgång 2014: rik brödig arom med rökiga toner, hallonfrukt och djup härlig eftersmak med stor syra.

Spanien

Dignitat Cava Brut Nature 2017, Spanien, Katalonien, 109 kr, nr 78768

Familjefirman Masachs i Penedès har länge varit specialiserade på cava enligt champagnemetoden. Deras Brut Nature är både ekologiskt och veganskt med mogen nötig frukt och rik  syra som avslutning.

Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva 2017 , Spanien, Katalonien, 159 kr, nr 7923

Elegant cava från familjeodlare som enbart drivs av kvinnor. Tillhör topproducenterna med denna cuvée på de tre klassiska cavadruvorna och en lite chardonnay. Rikt brödig med skalfrukt, bra syra och läcker eftersmak.

Italien

Ferrari Brut Organic, Italien, Trentino, 165 kr, nr 7721

En italiensk klassiker i Dolomiterna som gjort bubbel enligt champagnemetoden i mer ä. hundra år. Här är det chardonnay som gäller: härlig friskhet med äpplig frukt, viss brödighet och fin syra.

Rotari Brut Riserva 2015, Italien, Trentino, 129 kr, nr 7567

Ett av Italiens mest prisvärda bubbel gjord enligt klassiska champagnemetoden. Nittio procent chardonnay och resten pinot noir ger fina toner av citrusskal med brödig nötighet och lång avslutande bitterkryddig syra.

Castiôn Moscato d’Asti 2020, Italien, Piemonte, 95 kr, nr 7873

Aromatisk med apelsinton, sött och bubblande – ett festligt och smakmässigt perfekt vin till tårtor och söta desserter – och dessutom med låg alkohol. Gjort på druvan muscat som jästs till bara 5,5 procent alkohol.

Cremant (Frankrike)

Cremant de Bourgogne Francois Martenot Brut 2018, Frankrike, Bourgogne, 119 kr, nr 70451

Mousserande från Bourgogne gjort på chardonnay med inslag av beaujolaisdruvan gamay. Aromatiskt med mogna citrusfrukter, äpplen, viss brödighet efter en tid på jästfällningen och lång syrlig eftersmak.

Langlois Crémant de Loire Brut, Loire, Frankrike, 149 kr, nr 7404

Välgjort chenin blancdominerat bubbel. Frisk smak med mogna citrus- och äppeltoner, brödighet, mineral och till och med honungstoner. Bra rik syra och djup i eftersmak.

England

Exton Park Blanc de Noirs, England, 369 kr, nr 95524

En av flera kvalificerade bubbel från Englands berömda kritjordar – så nära champagne i kvalitet man kan komma. Här ger pinot noirdruvan en rik skalig fruktighet, bra syra och toner av brioche och mineral.

Sverige

Skepparps Grand Prix 2019, Sverige, Skåne, 298 kr, nr 92602

Svenskt bubbel, kan det vara något? Javisst. Skepparp vid Brösarps backar norr om Kivik gör sitt på druvan solaris. Rik doft med friska inslag av gröna äpplen och citrus med skalbitter syra.


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – alla tre
En bra dag för producenter av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholdrycker – men också för besöksnäringen och svenska folket, meddelade…
2 Alla vinprovare
Under måndagen samlades Sveriges bästa vinproducenter och vinprovare på Stadshuskällaren i Stockholm för den första stora provningen av svenska viner. …
Screenshot
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna från många krogar är höga – besvikelser är återkommande. Sverige fick…
Screenshot
Försäljningen av Prosecco har slagit världen med häpnad. Det var nog många i Champagne som satte bubblet i vrångstrupen när…
Screenshot
Som på beställning kommer det nya rapporter om vädrets makter i april och maj från främst Frankrike. Vissa år är…
1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…