H22 City Expo har öppnat i Helsingborg

Från 30 maj till 3 juli bjuder Helsingborg in världen till H22 City Expo – en internationell stadsmässa och innovationsshow med över 350 programpunkter.

Huvudteman handlar om utveckling av modern hållbar stadsmiljö och digital teknik för framtiden. Men det finns också plats för familjekul, musik och annan kultur – och dit räknar jag mat. 

Bland annat ska Sveriges bästa gatumat utses den 17-19 juni. Det blir tre dagar av streetfood med fokus på hållbara val. När besökarna köper mat från de deltagande vagnarna kan de också lägga sin röst på favoriträtterna. Vinnarna i denna Swedish Street Food Awards representerar Sverige i finalen under European Street Food Awards i höst. 

Gastronomiska gästspel

Vid ett tjugotal kvällar under H22 arrangeras helt unika middagsupplevelser med några av de mest spännande profilerna inom gastronomi. En exklusiv möjlighet att i avslappnad miljö ta del av spännande kockar och matkonstnärer utanför deras naturliga miljö. Kreativ ledare är mästerkocken Daniel Berlin.

Här är ett urval av kvällarna:

3 juni: “Yoko & Sake” med Andreas Lundh från restaurang Yoko, Helsingborg (SE)

5 juni: Niklas Ekstedt och Florencia Abella från restaurang Ekstedt och Ekstedt at the Yard, Stockholm (SE)/London (UK)

6 juni: Jacob Holmström från restaurang Gastrologik, Stockholm

7 juni: Nicolai Norregaard från danska restaurangen Kadeau, Bornholm och Köpenhamn

8 juni: Per Dahlberg, Karl Bengtsson och Håkan Nilsson från restaurang Gastro, Helsingborg

13 juni: Filip Langhoff & Linda Stenman-Langhoff från finlänska restaurang Ask

15 juni: Frida Ronge och Tea Malmegård från restaurang Tak och DoMa, Stockholm

Läs mer om alla matupplevelser här


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…