Här är mina bästa tips på rosévin för sommaren. (Tidigare publicerat i Svenska Dagbladet på midsommarafton).
Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt 2020, Österrike, Niederösterreich, 119 kr, nr 5600
Österrikiskt på druvan zweigelt – på topp varje år: härlig doft med toner av hallon och röda vinbär. Bra syra med lång avslutning. Bra till en köttbit med nypotatissallad.
Les Lauzeraies Tavel 2020, Frankrike, Rhône, 129 kr, nr 2724
Magnifik roséblandning på nio klassiska rhône-druvor från rosévinernas eget ursprung: Tavel. Härlig arom med matvänlig klassisk smak. Gott till äkta Salade Niçoise.
Colle Reale Cerasuolo Rosé 2020, Italien, Abruzzerna, 95 kr, nr 2242
Ekologiskt från italienska östkusten – rik arom av hallon och citrus med bärig frukt, skaltoner och snygg kryddig syra och eftersmak. Perfekt till grillade rotfrukter.
Deep Roots Pink Riesling, Tyskland, 99 kr, nr 50613
Kul vin på riesling blandat med några procent pinot noir. En teknik som egentligen bara är tillåten i Champagne. Rik arom med rödfruktig smak och lång avslutning.
Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2020 Tyskland, Pfalz, 129 kr, nr 92310
Topproducenten Ernst Loosen ligger bakom denna välgjorda rosé med rik bärig doft, elegant syra och en rejäl eftersmak. Passar till grillade sommarprimörer.
Bründlmayer Zweigelt Rosé, 2020, Österrike, Niederösterreich 129 kr, nr 96081
Karaktärsfull rosé från en av Österrikes bästa producenter – spänstig frisk frukt med röda skogsbär och rik avslutande smak. Smakar fint till en matig kycklingsallad.