Här är mina bästa tips på höstens skaldjursviner. (Tidigare publicerat i SvD). Foto Visit Norway.
Trimbach Riesling 2018, Frankrike, Alsace, 150 kr, nr 2639, vitt friskt & fruktigt
Klassisk riesling från ett av toppvinhusen i Alsace. Rik fruktsmak av äpplen och citrus med honungstoner och rik syra. Perfekt till kokta humrar och havskräftor.
Leitz Magic Mountain Riesling Trocken 2019, Tyskland, Rheingau, 159 kr, nr 70626, vitt friskt & fruktigt
Högklassig tysk riesling från vingårdar vid rhenfloden. Härlig arom med syrliga äpplen, bitterkryddig frukt och djup eftersmak. Funkar fint på kräftfesten.
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé, Frankrike, Bourgogne, 189 kr, nr 70576, mousserande rosé
Mousserande rosévin med ambitioner likt en champagne. Stor bärig fruktarom med bra syra och toner av hallon och brioche. Lyxigt till både ostron och pilgrimsmusslor.
Domäne Gobelsburg Rosé 2020, Österrike, Niederösterreich, 119 kr, nr 94014, friskt & bärigt
Välgjord österrikisk rosé på den inhemska rödvinsdruvan zweigelt. Härligt frisk doft med örtkryddor, hallontoner och fin syra. Passar bra på skaldjursbuffén.
Petit Chablis La Chablisienne 2020, Frankrike, Bourgogne, 139 kr, nr 5585, vitt friskt & fruktigt
Härligt vin från bra vingårdar kring staden Chablis. Rik arom av citrus och gröna äpplen med mineral och rik djup syra. Rekommenderas till höstens räkfrossa.
Wente Estate Grown Chardonnay 2019, USA, Kalifornien, 145 kr, nr 2027, fylligt & smakrikt
En välbalanserad fatjäst kalifornisk chardonnay med äpplig kryddig doft, mjuka rostade toner och djupt syrligt slut. Matchar alla vitlöksgratinerade havskräftor.