Vintips i samarbete med Terrific Wines
Vill du hänga med i vinvärlden idag ska du lära känna druvan garnacha. Ursprungligen spansk har den byggt upp sin berömmelse i Frankrike – där den kallas grenache. Där har den gjort formidabel succé. Varje vinbonde med självaktning i södra Frankrike vill göra vin på druvan.
Nu gäller detta också Spanien där garnacha får sitt mest karaktäristiska uttryck som i vinet El Rey från berömda Monsant i södra Katalonien. Här på höjderna är vinden sval och ständigt närvarande. Det ger druvorna en extra friskhet och fruktighet.
El Rey Garnacha 2022. Pris: 99 kr, nr 59616.
Vinet finns ännu bara i enstaka butiker. Om det inte finns i din butik beställer du här.

Om vinet
El Rey är ett spanskt paradexempel på hur en modern garnacha kan smaka med allt av den rika frukt och örtighet som vinvännerna önskar: friskt, nyanserat och balanserat. En garnacha i sin renaste form.
Druvorna odlas ofta på terrasser – inte sällan anlagda som en amfiteatrar på bergssluttningarna. Den måttliga nederbörden tvingar rankornas rötter på djupet i den kalkrika leran med inslag av sand och kisel. Mångfalden i mikroklimat ger viner med stor rikedom.
Om producenten
El Rey är producerat av kooperativet Celler Masroig i byn med samma namn. Deras grundfilosofi är samma idag som när de startade för hundra år sedan: skapa de bästa förutsättningarna för druvorna i vingården och låt sedan vinet bestämma självt. Celler Masroig jobbar alltså mycket med sina odlingar medan arbetet i vinkällaren sker enligt principen ”ju mindre vi lägger oss i, desto bättre blir vinet”.