Höghöjds-garnacha lockar till vinupplevelser

Vintips i samarbete med Terrific Wines

Vill du hänga med i vinvärlden idag ska du lära känna druvan garnacha. Ursprungligen spansk har den byggt upp sin berömmelse i Frankrike – där den kallas grenache. Där har den gjort formidabel succé. Varje vinbonde med självaktning i södra Frankrike vill göra vin på druvan.

Nu gäller detta också Spanien där garnacha får sitt mest karaktäristiska uttryck som i vinet El Rey från berömda Monsant i södra Katalonien. Här på höjderna är vinden sval och ständigt närvarande. Det ger druvorna en extra friskhet och fruktighet. 

El Rey Garnacha 2022.  Pris: 99 kr, nr 59616.

Vinet finns ännu bara i enstaka butiker. Om det inte finns i din butik beställer du här.

Celler Masroig har producerat kvalitetsvin i hundra år.

Om vinet

El Rey är ett spanskt paradexempel på hur en modern garnacha kan smaka med allt av den rika frukt och örtighet som vinvännerna önskar: friskt, nyanserat och balanserat. En garnacha i sin renaste form.

Druvorna odlas ofta på terrasser –  inte sällan anlagda som en amfiteatrar på bergssluttningarna. Den måttliga nederbörden tvingar rankornas rötter på djupet i den kalkrika leran med inslag av sand och kisel. Mångfalden i mikroklimat ger viner med stor rikedom.  

Om producenten

El Rey är producerat av kooperativet Celler Masroig i byn med samma namn. Deras grundfilosofi är samma idag som när de startade för hundra år sedan: skapa de bästa förutsättningarna för druvorna i vingården och låt sedan vinet bestämma självt. Celler Masroig jobbar alltså mycket med sina odlingar medan arbetet i vinkällaren sker enligt principen ”ju mindre vi lägger oss i, desto bättre blir vinet”.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…