Höghöjds-garnacha lockar till vinupplevelser

Vintips i samarbete med Terrific Wines

Vill du hänga med i vinvärlden idag ska du lära känna druvan garnacha. Ursprungligen spansk har den byggt upp sin berömmelse i Frankrike – där den kallas grenache. Där har den gjort formidabel succé. Varje vinbonde med självaktning i södra Frankrike vill göra vin på druvan.

Nu gäller detta också Spanien där garnacha får sitt mest karaktäristiska uttryck som i vinet El Rey från berömda Monsant i södra Katalonien. Här på höjderna är vinden sval och ständigt närvarande. Det ger druvorna en extra friskhet och fruktighet. 

El Rey Garnacha 2022.  Pris: 99 kr, nr 59616.

Vinet finns ännu bara i enstaka butiker. Om det inte finns i din butik beställer du här.

Celler Masroig har producerat kvalitetsvin i hundra år.

Om vinet

El Rey är ett spanskt paradexempel på hur en modern garnacha kan smaka med allt av den rika frukt och örtighet som vinvännerna önskar: friskt, nyanserat och balanserat. En garnacha i sin renaste form.

Druvorna odlas ofta på terrasser –  inte sällan anlagda som en amfiteatrar på bergssluttningarna. Den måttliga nederbörden tvingar rankornas rötter på djupet i den kalkrika leran med inslag av sand och kisel. Mångfalden i mikroklimat ger viner med stor rikedom.  

Om producenten

El Rey är producerat av kooperativet Celler Masroig i byn med samma namn. Deras grundfilosofi är samma idag som när de startade för hundra år sedan: skapa de bästa förutsättningarna för druvorna i vingården och låt sedan vinet bestämma självt. Celler Masroig jobbar alltså mycket med sina odlingar medan arbetet i vinkällaren sker enligt principen ”ju mindre vi lägger oss i, desto bättre blir vinet”.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….