Kan en whisky vara värd nio miljoner?

Först ska jag erkänna att jag inte är något stort whiskyfan. Om det ska vara riktigt fint är det alldeles för rökigt och spritigt i min näsa och mun. Men jag fascineras över att samlarwhisky har blivit så hajpat. Priserna drar iväg upp mot tjugo miljoner kronor. 

Dyraste buteljen whisky lär vara en Macallan Fine whisky från 1926. När den rara buteljen såldes på auktion 2019 betalade en köpare 1,9 miljoner dollar – motsvarande 21 miljoner kronor. Jag kan lova att de dyra dropparna inte kommer att drickas utan stå som en trofé hos någon samlare. Förmodligen kan hen sälja den till högre pris om några år.

Det är inte bara själv whiskyn som kostar – även flaska och schatull är dyrbara.

Macallan i kostbara kristallbuteljer tillhör generellt samlarnas favoriter. Alla med tillhörande schatull i ädelträ.

När sajten Wine-Searcher sammanställde priserna på marknadens dyraste whiskybuteljer var det dock japanska Yamazaki som hamnade i topp. Anledningen är inte bara japanernas stor whiskyintresse – utan i detta fall att de äldsta dropparna i flaskan har skapats av Shinjiro Torii, Suntorys berömda masterblender. Det var denna legend som lade grunden till hela Japans framgångsrika whiskyindustri genom grundades av Suntory 1899.

Här är listan på de tio dyraste whiskyflaskorna på Wine-Searcher

1. The Yamazaki 55 Year Old – 9 140 000 kr

2. The Yamazaki 50 Year Old – 7 516 000 kr

3. The Macallan Lalique 50 Year Old – 3 400 000 kr

4. The Macallan Lalique 55 Year Old – 2 470 000 kr

5. The Macallan Anniversary Malt 50 Year Old – 2 100 000 kr

6. The Macallan Lalique IV 60 Year Old – 2 050 000 kr

7. The Macallan Lalique 62 Year Old – 1 890 000 kr

8. The Macallan Lalique Golden Age of Travel – 1 660 000 kr

9. The Macallan Lalique VI 65 Year Old – 1 600 000 kr

10. The Macallan Lalique 72 Year Old – 1 500 000 kr

Här kan du läsa mer.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….