När jag var ung fanns en tradition i min familj att göra äggtoddy under påsken. Idag är det inte många som pratar om denna äggstinna dryck. Det kräver viss tid och tålamod – men resultatet är – ack, så gott.
Dags att ändra på det.
Det här behöver du för en person
• 1 stort kraftigt glas och en rejäl gaffel
• 1 äggula
• 5-7 teskedar socker
Utspädning – tre alternativ
Utan alkohol: 15 cl hett vatten och 10 cl apelsinjuice
Med vin: 25 cl uppvärmt torrt eller halvtorrt vitt vin
Med sprit: 20 cl hett vatten och 5 cl cognac alternativt punsch
Gör så här
Lägg äggulan och sockret i glaset. Rör kraftigt med gaffeln – det gäller att jobba på… Det tar 10-20 minuter innan det är klart. Den färdiga ägg-sockerblandningen ska bli ljusgul, pösigt porös ?? och får inte droppa från gaffeln.
Häll i vätskan. Rör om och njut!
Vill du ha lite kraftigare äggsmak tar du två äggulor och ca 10 teskedar socker.
För att snabba på ”rörandet” av ägg-sockerblandningen tar du hjälp av en elektrisk visp. Men detta kräver en större sats – minst 3 äggulor och motsvarande mängd socker.
Foto: Melani Sosa