Klassiskt – men lite bortglömt: äggtoddy

När jag var ung fanns en tradition i min familj att göra äggtoddy under påsken. Idag är det inte många som pratar om denna äggstinna dryck.  Det kräver viss tid och tålamod – men resultatet är – ack, så gott.

Dags att ändra på det.

Det här behöver du för en person

• 1 stort kraftigt glas och en rejäl gaffel

• 1 äggula

• 5-7 teskedar socker

Utspädning – tre alternativ

Utan alkohol: 15 cl hett vatten och 10 cl apelsinjuice

Med vin: 25 cl uppvärmt torrt eller halvtorrt vitt vin

Med sprit: 20 cl hett vatten och 5 cl cognac alternativt punsch

Gör så här

Lägg äggulan och sockret i glaset. Rör kraftigt med gaffeln – det gäller att jobba på… Det tar 10-20 minuter innan det är klart. Den färdiga ägg-sockerblandningen ska bli ljusgul, pösigt porös ?? och får inte droppa från gaffeln. 

Häll i vätskan. Rör om och njut!

Vill du ha lite kraftigare äggsmak tar du två äggulor och ca 10 teskedar socker.

För att snabba på ”rörandet” av ägg-sockerblandningen tar du hjälp av en elektrisk visp. Men detta kräver en större sats – minst 3 äggulor och motsvarande mängd socker.

Foto: Melani Sosa


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…