Kullabergs Vingård får stjärnutmärkelse i Österrike

Det går bra för svenskt vin just nu. Allt fler gillar vinerna och intresset för vingårdsbesök växer stort. På svenska ambassaden i Paris serveras nu bara svenska viner. Och nyligen har Kullabergs Vingård blivit ett Star Winery.

Austrian Wine Challenge, AWC, är världens största och en av de mest erkända vinbedömningarna. Vinerna provas blint två gånger av en auktoriserad och tränad jury bestående av vinmakare, oenologer och vinsensoriker.  Efter sju medaljer varav två brons, tre silver och två guld utnämns nu Kullabergs Vingård till ett Star Winery – det första i Sverige.

De två guldbelönade vinerna var Immelen 2019 och Askesäng 2020. Vinmakaren K Felix G Åhrberg var mäkta stolt över utmärkelserna:

– Det är en utmaning att producera ett så brett spann av viner för att kunna kvalificera sig som stjärnvingård. Fantastiskt stimulerande att få ett sådant erkännande, förklarar Kullabergs vinmakare.

Vinmakaren K Felix G Åhrberg med några av Kullabergs drycker.

Kullabergs Vingård är just nu i ett expansivt skede. Bland annat byggs en ny produktionsanläggning som har möjlighet att hantera druvor från trettio hektar. Den nya vinkällaren beräknas stå klar till sommaren 2022 och ska kunna användas av vinmakare flera generationer framöver.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…