Varje midsommar förväntas det att jag ska leverera snapsar. Jag har mig själv att skylla eftersom jag är mycket road av att blanda till dem.
Några år har jag totalt glömt bort mina snapsövningar på grund av för många tankar på jobbet. Då har jag gått ner i vinkällaren och fyndat. Där står det slattar och essenser om vart annat: malörtsnaps, hircum pircum (snaps av johannisört) – och essenser på kummin, dill och fänkål – sådant som behövs för att blanda akvavit.
Men när det inte hinns med får det bli en fräsch snabbsnaps. En snaps som alla kan göra – och den är klar på några timmar. Över natten kan den bara bli bättre.
Midsommarens snabbsnaps – citron & ingefära
• 37,5 cl vodka/brännvin
• Skalet av en hel citron
• Några bitar skivad ingefära
Gör så här:
Gör långa slingor av citronskalet med en skalare. Peta ner skal och ingefära direkt i flaskan och skaka om lätt.
Spä ut vodkan om den är mer än 38-procentig. En bra snaps har en alkoholhalt kring 32-35 procent för att smakerna ska komma fram utan att det blir för eldigt. Serveras kyld (inte iskall).
Glad midsommar!