Sverige hade inte varit Sverige om inte så många hade ondgjort sig över så mycket när det gäller Nobelfesten. Är det inte Ebba Busch klänning så är det kulturgröt till en kycklingquenell.
Vinerna har det dock inte varit uppe till diskussion på kultursidorna. Ändå kan valet betecknas som woke då det bara var naturviner i glasen. Dessvärre var inget av dem till förrätt och varmrätt svenskt även om flera svenska viner idag kan mäta sig med storheter från Europa enligt The Swedish Wine Tasting.
Nästa år är det kanske dags för något svenskt i glasen till förrätt och varmrätt. Vad gäller desserten har dock svensk iscider fått visa upp sig under flera år. Tidigare hälldes Brännland Iscider i glasen. I år kom iscidern från Brute i Umeå – en kännardryck som inte är lätt att få tag på. Inte heller nobelmenyns champagne och barolo finns på Systembolaget. Det är synd, tycker jag. Det vore väl rimligt om svenska folket skulle få chans att prova samma viner som de på Nobelbanketten.
Bland de alkoholfria ser det bättre ut med svenska drycker. Till förrätten serverades ett sparkling tea från Pettersson & Munthe på Gotland, till huvudrätten en torr äppeldryck med smak av körsbär och päron från Beskows drycker i Båstad och till desserten halvsött hantverkscider från Pomologik i Åkers Styckebruk.
Maten då? Enligt Tareq Taylor var Jessie Sommarströms rätter helt fabulösa. Däremot blev det kulturbråk kring en kulturgröt. Och det är alltid underhållande – eller visar det bara på att kulturskribenter inte haft något annat mer seriöst att kommentera. Jag kan dock tycka det är väldigt skojigt när till exempel Expressens kuturskribent Anna Gullberg tar i från tårna för att ondgöra sig över korngröten. Som skribent imponeras jag över uttrycksförmågan. Bara rubriken är fantastisk ”Nobelfesten tvingar sina gäster att äta woke-mat”. Läs här.
Här är all mat och dryck vid Nobelfesten 2024
Kock: Jessie Sommarström. Dessert: Frida Bäcke
Förrätt: Getost från Östergötland fylld med libbsticka. Serveras med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.
Dryck: Longitud Blanc de Blancs Premier Cru Extra Brut, Larmandier-Bernier, Champagne, Frankrike.
Leverantör: Wine Trade. Läs mer här.
Alkoholfritt: Sparkling Tea Alcohol Free Pettersson & Munthe. Läs mer här.
Huvudrätt: Quenell på kyckling, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland. Rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukett med smak av örter och äpple. Serveras med en modern kulturgröt på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka samt en rostad kycklingsky med Pomme de Vie.
Dryck: 2019 Barolo, Giacomo Fenocchio, Piemonte, Italien.
Leverantör: Agrell & Hartley Selection. Läs mer här.
Alkoholfritt: Beskows VY Päron & Körsbär. Läs mer här.
Dessert: Variation på svenska äpplen. Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.
Dryck: 2022 Bute Mousserande Iscider, Umeå, Sverige.
Leverantör: Bute Iscider. Läs mer här.
Alkoholfritt: Pomologik Hantverkscider Alkoholfri. Läs mer här.
Till Kaffet: Coffee & Nobel Prize Museum Tea blend. Grönstedts Cognac XO, Facile Punsch, Stenkulla Brunn Still and Sparkling Water
Foto från Stadshuset. © Nobel Prize Outreach. Foto: Anna Svanberg.
Foto förrätt, varmrätt och dessert. © Nobel Prize Outreach. Foto: Dan Lepp.