Nyklassiska kåldolmar avgjorde Årets Kock

Det kändes lite grabbigt i år. Inte konstigt då hela startfältet bestod av erfarna kockherrar. Förra året var det både 40-årsjubileum och en kvinnlig vinnare för andra året i rad. Årets matprestationer var det dock inget fel på.

Det var för en vecka sedan som finalen i det som egentligen heter SM i professionell matlagning avgjordes. Segrade gjorde Michael Andersson som nu kan nu titulera sig Årets Kock 2024. Detta var hans första final – vilket måste ha grämt några av de andra i finalen som varit med flera gånger tidigare utan att vinna.

Michael Andersson är 36 år och kommer från Stockholm. Han arbetar till vardags som köksmästare på restaurang Celeste – en enstjärnig krog på Södermalm i Stockholm som är en systerkrog till enstjärniga Etoile vid Norrtull. Köksmästarrollen delar han med Ludwig Tjörnemo, vinnare av Årets Kock 2020.

– Jag är sjukt chockad, men också sjukt glad. Jag kan nästan inte tro det! Jag mår bara helt fantastiskt bra just nu, säger Michael Andersson – och det låter väl rimligt

Lycklig vinnare omkramad av Prins Carl-Philip och Tarek Taylor. Foto Mikael Mölstad.

Tvåa kom Tobias Arndt på restaurang Aristo vid Karlaplan i Stockholm. Trea blev Lars Niklasson som sköter VIP-köket på Danske Bank. Övriga tävlande var Harald Linder, Persona i Stockholm, Magnus Еkerström, Bibliothék på Lidingö samt Mikael Feuk, Gastro Gaspari i Flyinge utanför Lund.

Först uppgiften i finalen var att laga en havsrätt med blåmusslor och ytterligare en valfri fisk, med valfria svenska råvaror från ett skafferi – och en begränsad klimatbudget. Andra uppgiften var att laga en vegetarisk rätt med temat ”säsong möter säsong”, där tre konserverade råvaror från perioden juni-augusti skulle användas – i kombination med råvaror som är i säsong i oktober. 

Den tredje och sista finaluppgiften var en hyllning till den klassiska husmanskosten där finalisterna hade som uppgift att laga en fri, kreativ och modern tolkning av Tore Wretmans stora favorit, kåldolmar, där de själva fick välja huvudråvara.

Michael Anderssons kåldolme var oslagbar. Foto Magnus Skoglöf.

Där excellerade Michael Andersson genom att få till en perfekt kombination av ankkött i en dolme tillsammans med ett knyte med flera sorters kål, kryddörter, äpple och aromatisk kinesisk peppar. Dessutom konfiterad potatis. Väldigt snyggt – och uppenbarligen också med välkomponerade smaker.

– Finalisterna har verkligen tagit sig an uppgifterna på ett väldigt bra sätt. Vinnaren var bara lite bättre än de andra helt enkelt, säger Jonas Dahlbom, juryordförande för Årets Kock.

Om tävlingen Årets Kock

Tävlingen har arrangerats sedan 1983. Vinnaren får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och 250 000 kr. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip.

Jurymedlemmarna i Årets Kock 2024

Jonas Dahlbom – Dahlboms Mat & Bar 

H.K.H. Prins Carl Philip

Emma Bengtsson – Aquavit

Tommy Myllymäki – Aira

Stefan Ekengren – Hantverket

Florencia Abella – Ekstedt

Katherine Bont – Punk Royale, Coco & Carmen 

Ida Bauhn – Nour

Paul Svensson – Rosendals Trädgård

Amanda Eriksson – Wood Cervinia


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…