Det kändes lite grabbigt i år. Inte konstigt då hela startfältet bestod av erfarna kockherrar. Förra året var det både 40-årsjubileum och en kvinnlig vinnare för andra året i rad. Årets matprestationer var det dock inget fel på.
Det var för en vecka sedan som finalen i det som egentligen heter SM i professionell matlagning avgjordes. Segrade gjorde Michael Andersson som nu kan nu titulera sig Årets Kock 2024. Detta var hans första final – vilket måste ha grämt några av de andra i finalen som varit med flera gånger tidigare utan att vinna.
Michael Andersson är 36 år och kommer från Stockholm. Han arbetar till vardags som köksmästare på restaurang Celeste – en enstjärnig krog på Södermalm i Stockholm som är en systerkrog till enstjärniga Etoile vid Norrtull. Köksmästarrollen delar han med Ludwig Tjörnemo, vinnare av Årets Kock 2020.
– Jag är sjukt chockad, men också sjukt glad. Jag kan nästan inte tro det! Jag mår bara helt fantastiskt bra just nu, säger Michael Andersson – och det låter väl rimligt
Tvåa kom Tobias Arndt på restaurang Aristo vid Karlaplan i Stockholm. Trea blev Lars Niklasson som sköter VIP-köket på Danske Bank. Övriga tävlande var Harald Linder, Persona i Stockholm, Magnus Еkerström, Bibliothék på Lidingö samt Mikael Feuk, Gastro Gaspari i Flyinge utanför Lund.
Först uppgiften i finalen var att laga en havsrätt med blåmusslor och ytterligare en valfri fisk, med valfria svenska råvaror från ett skafferi – och en begränsad klimatbudget. Andra uppgiften var att laga en vegetarisk rätt med temat ”säsong möter säsong”, där tre konserverade råvaror från perioden juni-augusti skulle användas – i kombination med råvaror som är i säsong i oktober.
Den tredje och sista finaluppgiften var en hyllning till den klassiska husmanskosten där finalisterna hade som uppgift att laga en fri, kreativ och modern tolkning av Tore Wretmans stora favorit, kåldolmar, där de själva fick välja huvudråvara.
Där excellerade Michael Andersson genom att få till en perfekt kombination av ankkött i en dolme tillsammans med ett knyte med flera sorters kål, kryddörter, äpple och aromatisk kinesisk peppar. Dessutom konfiterad potatis. Väldigt snyggt – och uppenbarligen också med välkomponerade smaker.
– Finalisterna har verkligen tagit sig an uppgifterna på ett väldigt bra sätt. Vinnaren var bara lite bättre än de andra helt enkelt, säger Jonas Dahlbom, juryordförande för Årets Kock.
Om tävlingen Årets Kock
Tävlingen har arrangerats sedan 1983. Vinnaren får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och 250 000 kr. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip.
Jurymedlemmarna i Årets Kock 2024
Jonas Dahlbom – Dahlboms Mat & Bar
H.K.H. Prins Carl Philip
Emma Bengtsson – Aquavit
Tommy Myllymäki – Aira
Stefan Ekengren – Hantverket
Florencia Abella – Ekstedt
Katherine Bont – Punk Royale, Coco & Carmen
Ida Bauhn – Nour
Paul Svensson – Rosendals Trädgård
Amanda Eriksson – Wood Cervinia