Nu skiftar löven till gult och rött. Dags att servera vin till höstens sjömat och de lite kraftigare rätterna med kött. Här är mina aktuella tips från SvD den 17 september.
Lat 42 Reserva 2016, Spanien, Rioja, 99 kr, nr 2043, rött kryddigt & mustigt
Mycket riojavin för pengarna med tanke på fem års mognad. Rik svartvinbärsfrukt med vanilj örtkryddor och stram god eftersmak. Till en hemgrillad hamburgare.
Lungarotti Rubesco 2019, Italien, Umbrien, 109 kr, nr 2942, rött fruktigt & smakrikt
Klassiskt vinhus med ett klassiskt vin från Umbrien. Aromatisk doft med örtig blommighet och stram kryddbitter fruktsmak. Tänk grillade lammfärskotletter till.
Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2020, Frankrike, Loire, 85 kr, nr 2275, vitt friskt & fruktigt
Mycket prisvärt vin till höstens alla ostron, krabbor och humrar. Mjukt aromatisk doft av grapefrukt med saltsyrliga toner, brödighet och bittersyrlig eftersmak.
Chateau Juvenal Les Garrigues 2020, Frankrike, Rhône, 99 kr, nr 2472, rött fruktigt & smakrikt
Dags att upptäcka kvalitetsvin i petflaska: denna sydfranska druvblandning bjuder på mörk kryddig frukt med saftig, eldig smak. Bra till pasta med köttragu.
Borgogno Langhe Rosso 2020 , Italien, Piemonte, 109 kr, nr 70384, rött kryddigt & mustigt
Som gjord för en mustig köttgryta med sin druvblandning dominerad av barbera: örtkryddig med rika bäriga skogstoner och en stram saftig eftersmak.
Côtes-du-Rhône Blanc 2020, Frankrike, Rhône, 125 kr, nr 71947, vitt fylligt & smakrikt
Härligt rhônevin på en kul druvcocktail dominerad av viognier – rika tropiska toner med örtig fruktsmak och syrlig beska. Prova till en gryta med tupp i vin.