Prisvärda vinterviner

Här ger jag mina tips på sex viner som passar den mindre plånboken – och som ska finnas i de flesta Systembutiker. Tidigare publicerat i SvD.

Kir-Yianni Assyrtiko 2019, Grekland, Makedonien, 99 kr, nr 2338

Grekiska assyrtiko är en druva att ha koll på – här finns det mesta av rika fruktaromer med äpplighet, skalcitrus och bittersyrligt slut. Bra till matiga fisksoppor.

Côtes du Jura Chardonnay 2019, Frankrike, Jura, 119 kr, nr 2292

Klassisk chardonnay från franska trendregionen Jura – rik arom av mogna äpplen, citrusskal, nötighet och kryddsyrlig eftersmak. Toppen till grillad kyckling.

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2020, Österrike, Niederösterreich, 119 kr, nr 76570,

Österrikes nationaldruva grüner veltliner är en favorit hos många. Här i en rik aromatisk version med äppeltoner och örtig citrusfrukt. Perfekt till ugnsbakad lax.

Mezzacorona Pinot Nero 2020, Italien, Trentino, 119 kr, nr 5411

Nu vill Mezzacorona sätta italiensk pinot noir på världskartan: rik saftig bärighet med hallontoner och mjuk örtkryddighet. Sitter fint till pasta bolognese.

Copertino Rosso Riserva 2012, Italien, Apulien, 89 kr, nr 2077

När du vill ha ett moget vin med gammaldags lantlig smak – årgången är 2012. En klassiker med djup örtkryddig frukt. Gott till både hårdost och lammkotlett.

Terre de Mistral Reserve Organic 2020, Frankrike, Rhône, 99 kr, nr 2167

Mycket Rhônevin för pengarna – här finns det mesta i en härlig mix: både mogen och friskt frukt med kryddighet och rik eftersmak. Som gjord för en köttgryta.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…