Sherry kan bli tillåtet som vanligt vitt vin

Tiderna förändras även för sherry. Länge har de kämpat i motvind för att hålla upp försäljningen av sina förstärka och lätt oxiderade torra viner. Nu kan det blir ändring.

Sherry görs i fler olika stilar där några av dem, som till exempel Oloroso och Amontillado, är mörka och i olika söthetsgrader. De torra bleka varianterna är kända under stilar som Fino eller Manzanilla – och det är för just dessa som det kan bli nya möjligheter. 

Vinorganisationen i Jerez diskuterar nämligen att de ska vara möjligt att producera Fino och Manzanilla som vanliga vita lättviner –  utan spritförstärkning. En spännande utveckling för druvan Palomino som då får sättas på prov utan förstärkning eller oxidering, rapporterar VinAvisen.

Alla vänner av La Guita och Tio Pepe i klassisk stil kan dock vara lugna. De finns kvar.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…