Sherry kan bli tillåtet som vanligt vitt vin

Tiderna förändras även för sherry. Länge har de kämpat i motvind för att hålla upp försäljningen av sina förstärka och lätt oxiderade torra viner. Nu kan det blir ändring.

Sherry görs i fler olika stilar där några av dem, som till exempel Oloroso och Amontillado, är mörka och i olika söthetsgrader. De torra bleka varianterna är kända under stilar som Fino eller Manzanilla – och det är för just dessa som det kan bli nya möjligheter. 

Vinorganisationen i Jerez diskuterar nämligen att de ska vara möjligt att producera Fino och Manzanilla som vanliga vita lättviner –  utan spritförstärkning. En spännande utveckling för druvan Palomino som då får sättas på prov utan förstärkning eller oxidering, rapporterar VinAvisen.

Alla vänner av La Guita och Tio Pepe i klassisk stil kan dock vara lugna. De finns kvar.


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…