Två av Englands mest respekterade dagstidningar, The Observer och The Guardian, har skrivit om svenskt vin. De är en av många artiklar som de senaste åren har uppmärksammat den växande svenska vinproduktionen. Denna artikel ger en bredare bild av hur det ser ut i Sverige med vinproduktion idag.
Här är de som fick uttala sig.
• Göran Amnegård på Blaxsta vingård berättar om sitt pionjärarbete och sina ice-wines.
• Lotta Nordmark på Sveriges Lantbruksuniversitet förklarar de olika vinstilarna.
• Felix Åhrberg, vinmakare på Kullabergs vingård, berättar om början på något stort.
• Sveneric Svensson på Svenskt Vin understryker betydelsen av druvan Solaris.
• Själv får jag uttala mig om utvecklingen de senaste tjugo åren och jämför med England. (Och ger en liten känga till politikerna också.)
Artikeln publicerades i The Observers söndagsbilaga (print) och samtidigt digitalt på the Guardian den 18 december.
Rubriken var:
Global heating helps turns icy Sweden into unique wine-making territory
Tips: The Guardian är en fantastisk tidning och är fortfarande gratis. Men de vill gärna ha bidrag – ge det!