Svenskt vin uppmärksammas i engelsk press

Två av Englands mest respekterade dagstidningar, The Observer och The Guardian, har skrivit om svenskt vin. De är en av många artiklar som de senaste åren har uppmärksammat den växande svenska vinproduktionen. Denna artikel ger en bredare bild av hur det ser ut i Sverige med vinproduktion idag. 

Här är de som fick uttala sig.

• Göran Amnegård på Blaxsta vingård berättar om sitt pionjärarbete och sina ice-wines.

• Lotta Nordmark på Sveriges Lantbruksuniversitet förklarar de olika vinstilarna.

• Felix Åhrberg, vinmakare på Kullabergs vingård, berättar om början på något stort.

• Sveneric Svensson på Svenskt Vin understryker betydelsen av druvan Solaris.

• Själv får jag uttala mig om utvecklingen de senaste tjugo åren och jämför med England. (Och ger en liten känga till politikerna också.)

Artikeln publicerades i The Observers söndagsbilaga (print) och samtidigt digitalt på the Guardian den 18 december.

Rubriken var:

Global heating helps turns icy Sweden into unique wine-making territory

Här kan du läsa hela artikeln

Tips: The Guardian är en fantastisk tidning och är fortfarande gratis. Men de vill gärna ha bidrag – ge det!


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…