”Thaimat och riesling med lite sötma slog in en hel dörr”

Jill Johnson har en fyrtioårig karriär i musikbranschen – ändå är hon bara nyss fyllda 50 år. Hon har många succéer bakom sig. Inte minst tv-programmet Jills Veranda. Under hösten fortsätter hon med sin liveshow Simply the Best i Göteborg. I augusti lanserade hon sitt sjätte vin i serien Nashville Stories: ett ekologiskt vitt vin från Frankrike.

Hur började ditt vinintresse?

– Det började på allvar med när jag gjorde en Nashville-kokbok 2013 kallad Country Cooking. Då fick jag chansen av Spring Wine att lansera ett vin. Vi började då med en resa till Kalifornien för att jag skulle ta reda på vad jag gillade för vin. Resultatet då blev vinet Nashville Stories U.S Red Blend 2018.

Hur var det?

– Första vinet var en otrolig resa – när jag gör något vill jag göra det helhjärtat. Jag kan ju inte så mycket terminologi, men jag har blivit allt säkrare på vad jag gillar.

Du har till och med skaffad dig en sommelierutbildning?

– Ja, det kändes rätt när jag hade tid under pandemin. Jag ville verkligen förkovra mig och min sambo Mattias hakade på. Nu kan jag mycket – men lär mig ständigt något nytt.

Vad var bäst med utbildningen?

– Att inse skiljande mellan nya och gamla vinvärlden men också mat och vin i kombination. Jag har en ingift släkting från Thailand och kombinationen av thaimat och riesling med lite sötma slog in en hel dörr. Och vinet var inte vilket som helst: en Egon Müller Scharzhofberger Riesling Spätlese.

Du lanserar ett fransk vit blend. Vad är tanken?

– Jag ville ha ett vin som passar mig – mycket friskhet och frukt. Spring Wines presenterade flera förslag och jag fastnade för denna blend med två tredjedelar sauvignon blanc, en fjärdedel chardonnay och resten viognier. Just viognier är en druva jag gillar extra mycket.

Detta är ditt sjätte vin. Är det fler på gång?

– Ja, det hoppas jag. Men ingenting är bestämt. Kanske en pinot noir från Sonoma. Men jag kan också tänka mig att blicka över USA och kanske lansera en whisky eller rom.

Slutligen: vad äter du helst till ditt nya vin?

– Skaldjur, utan tvekan. Jag tycker det är svårt att hitta vin till skaldjur annars. Det måste vara toppen till kräftor inte minst … och varför inte getost.

FAKTA

Namn: Jill Johnson, 50 år

Familj: Sambo Mattias Elg, två döttrar Havanna och Bonnie.

Bakgrund: Uppväxt i Skälderviken i Ängelholm. Började med musik som nioåring och fick skivkontrakt redan som trettonåring.

Aktuell: Nytt vin ”Nashville Stories Organic White” och scenshow på Draken Live i Göteborg i höst: Simply the Best.


Fler nyheter

1 Hypnosbild
När smakar ett vin som allra bäst? Svaret är att ingen vet – även om det studerats tusentals gånger. Inte minst…
2 Parker-poäng_ögon-titel
Det är lätt att ondgöra sig över alla dessa Parker-poäng som breder ut sig över världen. Idag är det värre…
3 Vinskolan_Mikael+CJ
Podcasten Vinskolan fyller snart hundra avsnitt. Vem hade trott det? Inte jag och sonen i alla fall. Nu har vi ställt…
Screenshot
Alpviner har blivit ett begrepp de senaste åren. Varför? Ja, dels är det ju lockande med vinupplevelser i alpmiljö – men…
5 Espresso Martini-titel
Under mina resor till Singapore, Australien och Nya Zeeland den senaste tiden har det blivit några cocktails. Ofta är valen…
Screenshot
Årets var 1960. Dagens Systembolag var fem år gammalt. De hade en ambition att förändra dryckes-Sverige – från brännvin till…
1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…