”Thaimat och riesling med lite sötma slog in en hel dörr”

Jill Johnson har en fyrtioårig karriär i musikbranschen – ändå är hon bara nyss fyllda 50 år. Hon har många succéer bakom sig. Inte minst tv-programmet Jills Veranda. Under hösten fortsätter hon med sin liveshow Simply the Best i Göteborg. I augusti lanserade hon sitt sjätte vin i serien Nashville Stories: ett ekologiskt vitt vin från Frankrike.

Hur började ditt vinintresse?

– Det började på allvar med när jag gjorde en Nashville-kokbok 2013 kallad Country Cooking. Då fick jag chansen av Spring Wine att lansera ett vin. Vi började då med en resa till Kalifornien för att jag skulle ta reda på vad jag gillade för vin. Resultatet då blev vinet Nashville Stories U.S Red Blend 2018.

Hur var det?

– Första vinet var en otrolig resa – när jag gör något vill jag göra det helhjärtat. Jag kan ju inte så mycket terminologi, men jag har blivit allt säkrare på vad jag gillar.

Du har till och med skaffad dig en sommelierutbildning?

– Ja, det kändes rätt när jag hade tid under pandemin. Jag ville verkligen förkovra mig och min sambo Mattias hakade på. Nu kan jag mycket – men lär mig ständigt något nytt.

Vad var bäst med utbildningen?

– Att inse skiljande mellan nya och gamla vinvärlden men också mat och vin i kombination. Jag har en ingift släkting från Thailand och kombinationen av thaimat och riesling med lite sötma slog in en hel dörr. Och vinet var inte vilket som helst: en Egon Müller Scharzhofberger Riesling Spätlese.

Du lanserar ett fransk vit blend. Vad är tanken?

– Jag ville ha ett vin som passar mig – mycket friskhet och frukt. Spring Wines presenterade flera förslag och jag fastnade för denna blend med två tredjedelar sauvignon blanc, en fjärdedel chardonnay och resten viognier. Just viognier är en druva jag gillar extra mycket.

Detta är ditt sjätte vin. Är det fler på gång?

– Ja, det hoppas jag. Men ingenting är bestämt. Kanske en pinot noir från Sonoma. Men jag kan också tänka mig att blicka över USA och kanske lansera en whisky eller rom.

Slutligen: vad äter du helst till ditt nya vin?

– Skaldjur, utan tvekan. Jag tycker det är svårt att hitta vin till skaldjur annars. Det måste vara toppen till kräftor inte minst … och varför inte getost.

FAKTA

Namn: Jill Johnson, 50 år

Familj: Sambo Mattias Elg, två döttrar Havanna och Bonnie.

Bakgrund: Uppväxt i Skälderviken i Ängelholm. Började med musik som nioåring och fick skivkontrakt redan som trettonåring.

Aktuell: Nytt vin ”Nashville Stories Organic White” och scenshow på Draken Live i Göteborg i höst: Simply the Best.


Fler nyheter

Screenshot
Allt om Vins gala under namnet Årets Vinare är nu ett minne blott. Nu är det Mat & Vingalan som…
Screenshot
Den svenska Måltidsakademien har presenterat sina val av bästa böcker som kommit ut under året. Och fortfarande är jag imponerad…
Screenshot
Ett erbjudande från Goda Nyheter i samarbete med vinmagasinet Törst Vinmagasinet Törst ett av mina favoritmagasin när det gäller kunskap…
4 Alkoholist – fylla
– eller så här kokar man soppa på en spik För några månader sedan kund man in en rubrik i SvD…
Screenshot
Erbjudande i samarbete med Millhouse Förlag Stora Vinskolan är den mest kompletta vinbok som getts ut i Sverige. Det är…
Screenshot
Daniel Berlin och hans restaurang som öppnade för ett år sedan kan konstatera att det blev lyckat. Nu har nämligen…
7 WS top 100
Wine Spectators årliga topp 100-lista är kul läsning för oss vinvänner. Här är de tio främsta på deras digra lista….
Screenshot
Glögg är gott. Glögg är kul. I alla fall då och då. Det är ju bara jul en gång om…
2 Paul Svensson_Cajsa W priset
Sverige har fått ett nytt kokbokspris: Cajsa Warg-priset som med utmärkelsen Årets kokbok ska hylla ett verk som juryn ansett…
Screenshot
Marqués de Riscal i topp när World’s 50 Best rankar världens bästa vingårdar att besöka. Det var välförtjänt då de…