Världens största tävling för böcker inom mat och dryck heter Gourmand World Cookbook Award. I nästan trettio år har de utsett de bästa böckerma i världen i olika kategorier. Sverige har alltid hållit sig väl framme. Vi gillar mat- och dryckesböcker och de håller alltid hög klass vad gäller formgivning.
Resultatet av årets juryarbete avslöjades i juni. Till min stora glädje blev en av mitt förlags böcker utsedd till nästa bästa dryckesbok alla kategorier. Det var den engelska upplagan av Johan Magnussons storverk: Thirty Wine Cellars, The art of ageing & appreciating wine
Världens bästa dryckesbok alla kategorier kom från Frankrike och heter ”Châteauneuf-du-Pape, Histoire Géologique et Naissance du terroir”.
Här är listan på alla svenska böcker som hamnade bland topp fyra i sin kategori.
• W1-4 Best Of The Best Wine Book Of The Year
Thirty Wine Cellars, The Art of Ageing & Appreciating Wine
Johan Magnusson (Millhouse Förlag)
• W1-8 Wine Tourism
Vilda Drinkar
Bella Porcile (Louise Bäckelin Förlag)
• W1-11 Translation
Champagne Magnum Opus
Richard Juhlin, Translation: Donald Mcqueen (Rizzoli-USA)
• W2-4 Spirits Books
Stora Romboken: Rom & Cocktails från hela Världen
Lars Renbjer, Robert Sandqvist (Grenadine)
• W2-4 Whisky
Whisky, The Final Edition
Ulf Buxrud (Whisky Facts – Holm Books)
• W2-5 Cocktails
Spritz: Italiens Cocktailkultur Numero Uno
Sture Bjarnelind (Scampi)
• W2-8 Beer
Klosteröl: En bok om Klosteröl, Belgisk öl och öl i Belgisk stil
Andreas Fejes (Grenadine)
• W3-1 Drinks History Alcoholic
Historier jag har hört i Skottland och andra berättelser om Whisky
Hasse Nilsson (Grenadine)
• W3-4 Wine Writing
Swedish Noir Cocktails
Kerstin Bergman, Hans-Olov Öberg (Spritz Lit)
• W04 Special Awards
Shakers: Kvinnor som skakat om barvärlden
Anna Granlund (Spritz Lit)