Två tredjedelar positiva till gårdsförsäljning visar remissvar

Nu är alla remissvar inne vad gäller utredningen kring gårdsförsäljning av alkohol. Nära 65 procent  ställer sig bakom utredningsförslaget. Endast 26 procent är negativa.

Denna fördelning står nu klar vid en genomgång av de 155 remissvaren på utredningen En möjlighet till småskalig gårdsförsäljning, rapporterar Sveriges Producenter av Alkoholdrycker.

– Remissvaren visar att det finns en stark uppslutning bakom utredningsförslaget. Vi hoppas därför att regering och riksdag snabbt nu gör verklighet av förslaget, säger Sara Sundquist, generalsekreterare för Sveriges Producenter av Alkoholdrycker, SPAA.

Av svaren är hundra positiva till att införa gårdsförsäljning under förutsättning att Systembolaget detaljhandelsmonopol kan bevaras – vilket motsvarar cirka 65 procent av alla svar. Bland dem som ställer sig positiva märks Konkurrensverket, Livsmedelverket, Jordbruksverket och Tillväxtverket. Ytterligare femton remissinstanser, eller drygt nio procent, har inget att erinra mot förslaget i stort, bland dem Domstolsverket, Tullverket, Skatteverket och Åklagarmyndigheten.

Ett trettiotal av remissvaren kommer från företrädare från dryckesbranschen. Dessa är med få undantag positiva till gårdsförsäljning. Trettionio av de 155 remissvaren säger blankt nej till förslaget. Bland dessa finns femton olika nykterhetsorganisationer och trossamfund samt bland annat Systembolaget, Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet, Barnombudsmannen och BRÅ.

Här kan du läsa mer


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…