Valencia-apelsiner smaksätter årgångsglöggen

Efter diverse utflykter i en smakernas värld är Blossa nu tillbaka i hemtama juldofter. Blossa 21 bjuder på apelsinaromer.

Kanske kan man säga att Blossa kört jordklotet runt. När de första årgångsglöggarna kom var det trygga svenska julsmaker som gällde – bland annat vinteräpplen. I år får julapelsinerna sätta smaktonen.

Smaksättningen domineras nämligen av apelsiner och apelsinblommor från Valencia. En region där apelsiner är närmast heliga. Åtminstone en symbol för rikedom och välgång och även en av Valencias viktigaste kulturskatter. 

 – Runt Valencia finns vackra fält med apelsinträd och härifrån har vi köpt in färska ekologiska apelsiner. Skalet används sedan för att göra en apelsininfusion vilken kombineras med torkade apelsinblommor och torkat pomerans- och citronskal för att få fram en mer komplex karaktär. Smaken balanseras med en hint av beska som gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor, förklarar Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa. 

Flaskans design hämtar inspiration från fruktens färg och korken symboliserar apelsinträdets stam. Bakom designen står Scandinavian Design Group Norge som har gjort sin första design för Blossa årgångsglögg detta år.


Fler nyheter

Screenshot
För några månader sedan skrev jag en krönika för Allt om Vin – det gör jag förvisso i varje nummer…
2 Svenska Gastronomipriset 2025
När det Svenska Gastronomipriset delades ut under en gala den 12 maj prisades femton personer inom gastronomin – framröstade av…
3 Stellagalan vinnare 2025
Stellagalan har sedan 2018 blivit en stark kraft för att lyfta fram kvinnor inom gastronomin. När årets prisutdelning genomfördes prisades…
4 Munskänkarna. Sveriges bästa blind 2025
Blindprovning av vin är lite som Formel 1 – varje sekund är det maximal skärpa som gäller. När Munskänkarna arrangerade…
Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…