VECKANS FEM – favoriter när dagarna mörknar

De närmaste veckorna tycker jag är tunga. Det lättar först när man får tända det första adventsljuset – då känner man att julen närmar sig och ljuset är på väg tillbaka. Nog med depp om detta. Här är fem tips som kan hålla dig på gott humör fram till advent.

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Tradition Rouge 2021, Frankrike, Jura, 199 kr, nr 52533

I franska Jura lever den gamla hantverkstraditionen kvar när det gäller vin. I Tradition Rouge får pinot noir, med sextio procent av vinet, samsas med de lokala blå druvorna trousseau och poulsard i en naturvänlig stil.

A Laranja Mecânica Fitapreta 2020, Portugal, Alentejo, 199 kr, nr 93732

Det händer mycket på den portugisiska vinfronten. Här är ett orange beställningsvin du inte ska missa – från trendsättaren António Maçanita i Alentejo. Vinet är gjort på sju (!) olika druvor. Här doftar det pomerans, saffran, nötter och kryddörter.

Rijckaert Côtes du Jura Chardonnay 2021, Frankrike, Jura, 199 kr, nr 2327

Frankrikes minsta vinregion på gränsen till Schweiz levererar viner med gammaldags charm. Maison Rijckaert har på tjugofem år visat världen en ny stil av chardonnay. Här kan du njuta friska härliga frukttoner som paras med fet kryddig smak.

Chinon Fabien Demois 2022, Frankrike, Loire, 119 kr, nr 2759,

Den berömda nose-to-tail-kocken Fergus Henderson fick världen att upptäcka cabernet franc – denna charmiga druva som ger viner med mörkbärig kraft och lättsam örtighet. Ett vin som ska drickas till kalvlägg – om Fergus Henderson får bestämma.

Wiener Gemischter Satz 2022, Österrike, 129 kr, nr 2515

Gemischter Satz har blivit trendigt. På svenska kallas det samplantering – på engelska field blend. Ett gammaldags sätt att göra vin på druvor som växer blandat och skördas samtidigt. Här är blenden fem druvor som gett en härlig rik fruktarom med kryddörtig syra.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…