VECKANS FEM – höstfavoriter och maten därtill

Svamp, rotfrukter, grytor och de bästa av skaldjur. Javisst är hösten en härlig tid som vi nu har framför oss. Här är åtta favoriträtter med hösttema och till det åtta viner som förgyller upplevelsen.

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Leitz Magic Mountain 2022, Tyskland, Rheingau, 164 kr, nr 70626

Rätten: September är för mig skaldjur. Jag njuter av allt: räkor, krabba, havskräftor och hummer. Vinet: En tysk torr riesling när det är som bäst. Härlig arom med gröna äpplen och citrusskal – i smaken bitterkryddig frukt, lite mineral och djup syrlig eftersmak. 

Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2021, Italien, Piemonte,199 kr, nr 74201

Rätten: Klassisk Ragù alla bolognese – köttfärssåsens urmoder där grunden är bra kött, rejält med soffritto, tomater och god olivolja. Vinet: En mjukare variant av Piemonte-favoriten Barolo – gjord på nebbiolos kusin barbera. Rik skogsbärig frukt, svamp- och örttoner och en stram syrlig eftersmak. 

Fontanafredda Barolo 2019, Italien, Piemonte, 209 kr, nr 7022

Rätten: Pasta med höstsvamp. Jag väljer helst tagliatelle som, jag blandar med svartkål, kantareller, vitlök, persilja och kanske en skvätt grädde. Vinet: En klassiker från Piemonte – både producenten och vinstilen. Aromatiskt med örtkryddor – rikt skogsbäriga smaker med vilda svamptoner och en stram bitter avslutning.

Chablisienne Petit Chablis 2022, Frankrike, Chablis,169 kr, nr 5585

Rätten: Bouillabaisse – en klassisk sydfransk fisksoppa. Gör det enkelt – koka ihop en mustig fisksoppa och lägg i vad du önskar av fiskbitar, räkor och musslor strax före servering. Vinet: En frisk och fruktig chablis passar bra med härlig doft av gröna äpplen och lime. I smaken djup rik syra med örtiga mineraltoner.

Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Rouge 2021, Frankrike, Rhône, 129 kr, nr 5461

Rätten: Svamprisotto – en stor höstfavorit hemma. Gör risotton krämig och lägg i svampen lite efterhand. All svamp funkar – men Karl-Johan förstås är bäst. Vinet: Topproducenten Mont-Redon i Châteauneuf-du-Pape matchar risotton med sin mörkbäriga frukt, lakritstoner och örtbittra strama eftersmaken.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…