VECKANS FEM – höstfavoriter och maten därtill

Svamp, rotfrukter, grytor och de bästa av skaldjur. Javisst är hösten en härlig tid som vi nu har framför oss. Här är åtta favoriträtter med hösttema och till det åtta viner som förgyller upplevelsen.

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Leitz Magic Mountain 2022, Tyskland, Rheingau, 164 kr, nr 70626

Rätten: September är för mig skaldjur. Jag njuter av allt: räkor, krabba, havskräftor och hummer. Vinet: En tysk torr riesling när det är som bäst. Härlig arom med gröna äpplen och citrusskal – i smaken bitterkryddig frukt, lite mineral och djup syrlig eftersmak. 

Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2021, Italien, Piemonte,199 kr, nr 74201

Rätten: Klassisk Ragù alla bolognese – köttfärssåsens urmoder där grunden är bra kött, rejält med soffritto, tomater och god olivolja. Vinet: En mjukare variant av Piemonte-favoriten Barolo – gjord på nebbiolos kusin barbera. Rik skogsbärig frukt, svamp- och örttoner och en stram syrlig eftersmak. 

Fontanafredda Barolo 2019, Italien, Piemonte, 209 kr, nr 7022

Rätten: Pasta med höstsvamp. Jag väljer helst tagliatelle som, jag blandar med svartkål, kantareller, vitlök, persilja och kanske en skvätt grädde. Vinet: En klassiker från Piemonte – både producenten och vinstilen. Aromatiskt med örtkryddor – rikt skogsbäriga smaker med vilda svamptoner och en stram bitter avslutning.

Chablisienne Petit Chablis 2022, Frankrike, Chablis,169 kr, nr 5585

Rätten: Bouillabaisse – en klassisk sydfransk fisksoppa. Gör det enkelt – koka ihop en mustig fisksoppa och lägg i vad du önskar av fiskbitar, räkor och musslor strax före servering. Vinet: En frisk och fruktig chablis passar bra med härlig doft av gröna äpplen och lime. I smaken djup rik syra med örtiga mineraltoner.

Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Rouge 2021, Frankrike, Rhône, 129 kr, nr 5461

Rätten: Svamprisotto – en stor höstfavorit hemma. Gör risotton krämig och lägg i svampen lite efterhand. All svamp funkar – men Karl-Johan förstås är bäst. Vinet: Topproducenten Mont-Redon i Châteauneuf-du-Pape matchar risotton med sin mörkbäriga frukt, lakritstoner och örtbittra strama eftersmaken.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….