Aldrig har det lanserats så många nya viner i Sverige som nu. Många är bra men en hel del är mindre bra. Därför är det skönt att så och då återvända till sina klassiker. Här är fem viner som gjort intryck på mig.
Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.
Meerlust Rubicon 2018, Sydafrika, Stellenbosch, 289 kr, nr 2026
Vinmakaren George Dalla Cia var tidigt en idol. Han skapade nämligen vinet som jag då ansåg vara det bästa i Sydafrika: Meerlust Rubicon. En klassisk Médoc-blend med cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot. Fortfarande still going strong.
Viña Tondonia Reserva 2010, Spanien, Rioja, 369 kr, nr 92688
På en vinmässa för flera decennier sedan blev jag fullkomligt knockad av Viña Tondonia. Köpte flera lådor. Fortfarande tycker jag att vinet är själva syntesen av klassisk Rioja: Djup mogen mörk frukt, svartavinbär, mjuka vaniljtoner med fat och överdådig avslutning.
Louis Roederer Collection 243, Frankrike, Champagne, 509 kr, nr 7602
Vid första besöket fick jag en oförglömlig insikt. Det var Roederer som låg bakom det mytiska tsar-bubblet Cristal. Deras nyskapade Collection 243 har fyrtio procent gamla viner från årgångar mellan 2012 och 2017 samt 60 procent från år 2018. Charmigt på högsta nivå.
Trimbach Riesling 2019, Frankrike, Alsace, 159 kr, nr 2639 (BS)
Då jag bodde i Schweiz helt nära Alsace blev Trimbach min första stora favorit: både människorna och vinerna. Alla som provat deras riesling Cuvée Frédéric Emile vet vad jag pratar om. Standardrieslingen bjuder på äppliga höstdofter, citrusskal, honungstoner och rik syra.
Bründlmayer Grüner Veltliner 2021, Österrike, Kamptal, 169 kr, nr 2910 (BS)
När Österrike började resa sig efter glykolskandalen var Willy Bründlmayer en förebild. Han stod upp för en kompromisslös kvalitet. Både riesling och grüner veltliner, som var en ny bekantskap då. Här finns allt av härlig äppel- och päronfrukt med örtig frisk syra.