VECKANS FEM – mina klassiker

Aldrig har det lanserats så många nya viner i Sverige som nu. Många är bra men en hel del är mindre bra. Därför är det skönt att så och då återvända till sina klassiker. Här är fem viner som gjort intryck på mig.

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Meerlust Rubicon 2018, Sydafrika, Stellenbosch, 289 kr, nr 2026

Vinmakaren George Dalla Cia var tidigt en idol. Han skapade nämligen vinet som jag då ansåg vara det bästa i Sydafrika: Meerlust Rubicon. En klassisk Médoc-blend med cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot. Fortfarande still going strong.

Viña Tondonia Reserva 2010, Spanien, Rioja, 369 kr, nr 92688

På en vinmässa för flera decennier sedan blev jag fullkomligt knockad av Viña Tondonia. Köpte flera lådor. Fortfarande tycker jag att vinet är själva syntesen av klassisk Rioja: Djup mogen mörk frukt, svartavinbär, mjuka vaniljtoner med fat och överdådig avslutning.

Louis Roederer Collection 243, Frankrike, Champagne, 509 kr, nr 7602

Vid första besöket fick jag en oförglömlig insikt. Det var Roederer som låg bakom det mytiska tsar-bubblet Cristal. Deras nyskapade Collection 243 har fyrtio procent gamla viner från årgångar mellan 2012 och 2017 samt 60 procent från år 2018. Charmigt på högsta nivå.

Trimbach Riesling 2019, Frankrike, Alsace, 159 kr, nr 2639 (BS)

Då jag bodde i Schweiz helt nära Alsace blev Trimbach min första stora favorit: både människorna och vinerna. Alla som provat deras riesling Cuvée Frédéric Emile vet vad jag pratar om. Standardrieslingen bjuder på äppliga höstdofter, citrusskal, honungstoner och rik syra. 

Bründlmayer Grüner Veltliner 2021, Österrike, Kamptal, 169 kr, nr 2910 (BS) 

När Österrike började resa sig efter glykolskandalen var Willy Bründlmayer en förebild. Han stod upp för en kompromisslös kvalitet. Både riesling och grüner veltliner, som var en ny bekantskap då. Här finns allt av härlig äppel- och päronfrukt med örtig frisk syra. 


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….