VECKANS FEM: pinot noir

Pinot noir är druvan nästa alla gillar.  Den tar för sig utan att skrika – och den är sådär lagom som vi svenskar gillar. Den ligger rätt i trend – helt enkelt. Idag handlar det inte bara om Bourgogne. Där har vinerna rusat i pris. Istället sneglar allt fler på Tyskland där druvan trivs – och där vinmakarna gör stordåd.

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition 2019, Tyskland, Pfalz, 189 kr, nr 74134

Philipp Kuhn i Pfalz har gjort succé i Sverige – mycket tack vare sina pinot noir-viner i den lite kraftigare skolan. Tradition bjuder på stor kryddfruktig arom med massor av skogsbär, violtoner och rik eftersmak. 

Kloster Eberbach Pinot Noir Trocken 2020, Tyskland, Rheingau, 139 kr, nr 50660

En av mina favoritegendomar i Tyskland – berömd för sina medeltida klosterbyggnader. Här görs främst torr riesling – men även pinot idag. Här får du eleganta aromer med en kryddörtig lite stram smak.

Villa Wolf Pinot Noir 2020, Tyskland, Pfalz, 139 kr, nr 76788

Berömde vinmakaren Ernst Loosen älskar alla pinotdruvor. Hans hemmabas i Pfalz är numera Villa Wolf. Där gör han detta smäckra pinotvin med modern touch – både skogsbär och mjuka fattoner. 

Domaine de la Metairie d’Alon Village 2018, Frankrike, Languedoc-Roussillon, 189 kr, nr 73278

Catherine och Laurent Delaunay fann perfekta vingårdar för pinot noir i Languedoc. Här är deras favorit: Massor av arom av blommor och bär med kryddsyrlig och saftig smak. Lång eftersmak i mogen klassisk stil. 

Children of the revolution Pinot Noir 2021, Australien, 99 kr, nr 2591

Ett kul flaska skapat av vinentreprenörer som gör vin i sex länder. Deras australien-pinot är modernt fruktsyrlig med härlig doft i en lättdrucken stil med djup eftersmak. 


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…