Veckans FEM – sommarviner

För mig är sommarens viner lättdruckna och ska passa till många olika typer av mat – utan att de blir mesiga. För mig finns det inte plats för alkoholstinna smakbomber. Här har jag valt ut fem av mina favoritviner i sommar.

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2022, Tyskland, Rheingau, 119 kr, nr 5810

Kloster Eberbachs halvtorra riesling står för kvalitet rakt igenom. Men så har de också en tusenårig tradition av vinmakning. Den friska syrliga rieslingfrukten samsas perfekt med mogna äpplen, toner av melon och en mjuk doft av honung. Servera vinet kylt till skaldjur eller drick ett glas i solnedgången. 

Chinon Cuisine de ma Mère 2021, Frankrike, Loire, 139 kr, nr 71529

Dags att testa en cabernet franc från Loire – om du inte gjort det tidigare. Druvan har gjort ett segertåg bland många vinvänner – i synnerhet i denna naturliga stil med rik mörk frukt, skogsbär, lakritstoner och örtkryddor. Vinnamnet betyder Min mammas kök – kanske på sin plats att bjuda på något klassiskt från grillen.

Puy Chéri Syrah Rosé 2022, Frankrike, Languedoc-Roussillon, 85 kr, nr 2209

Ett verkligt föredöme tack vare sin prisvärdhet. Här bjuds det mesta av sommarens bär med inslag av färska örter och en bra friskhet. Passar till en kycklingsallad – eller varför inte en färskpotatissallad? Har du större krav kan jag rekommendera Miravals rosévin som nämndes i ginartikeln.

La Corte del Pozzo Bardolino 2021, Italien, Veneto, 99 kr, nr 2340

Minns du Bardolino-vinerna från förr? Glöm det. Idag görs de i samma lätta bärfruktiga stil men med betydligt större elegans och med balanserad syra – alltid långt ifrån alla fruktpackade viner med eksmak. Druvorna är de traditionella i dessa Valpolicella-trakter. Gott till grillat kött med en rejäl grönsallad till.

Les Fumées Blanches Vin Orange Sauvignon Blanc 2021, Frankrike, 120 kr, nr 56309

Trenden med orange vin har gått som en löpeld över världen. Det handlar alltså om vin på gröna druvor där skalen har fått ligga med en tid i vinet för att ge färg och karaktär. Det var så här vinerna gjordes för tusentals år sedan. Här är ett bra orange vin om du vill testa: fräscha skaltoner med inslag av torkad frukt och färska örter. Passar till det mesta av det du gillar i matväg.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…