Veckans FEM – sommarviner

För mig är sommarens viner lättdruckna och ska passa till många olika typer av mat – utan att de blir mesiga. För mig finns det inte plats för alkoholstinna smakbomber. Här har jag valt ut fem av mina favoritviner i sommar.

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2022, Tyskland, Rheingau, 119 kr, nr 5810

Kloster Eberbachs halvtorra riesling står för kvalitet rakt igenom. Men så har de också en tusenårig tradition av vinmakning. Den friska syrliga rieslingfrukten samsas perfekt med mogna äpplen, toner av melon och en mjuk doft av honung. Servera vinet kylt till skaldjur eller drick ett glas i solnedgången. 

Chinon Cuisine de ma Mère 2021, Frankrike, Loire, 139 kr, nr 71529

Dags att testa en cabernet franc från Loire – om du inte gjort det tidigare. Druvan har gjort ett segertåg bland många vinvänner – i synnerhet i denna naturliga stil med rik mörk frukt, skogsbär, lakritstoner och örtkryddor. Vinnamnet betyder Min mammas kök – kanske på sin plats att bjuda på något klassiskt från grillen.

Puy Chéri Syrah Rosé 2022, Frankrike, Languedoc-Roussillon, 85 kr, nr 2209

Ett verkligt föredöme tack vare sin prisvärdhet. Här bjuds det mesta av sommarens bär med inslag av färska örter och en bra friskhet. Passar till en kycklingsallad – eller varför inte en färskpotatissallad? Har du större krav kan jag rekommendera Miravals rosévin som nämndes i ginartikeln.

La Corte del Pozzo Bardolino 2021, Italien, Veneto, 99 kr, nr 2340

Minns du Bardolino-vinerna från förr? Glöm det. Idag görs de i samma lätta bärfruktiga stil men med betydligt större elegans och med balanserad syra – alltid långt ifrån alla fruktpackade viner med eksmak. Druvorna är de traditionella i dessa Valpolicella-trakter. Gott till grillat kött med en rejäl grönsallad till.

Les Fumées Blanches Vin Orange Sauvignon Blanc 2021, Frankrike, 120 kr, nr 56309

Trenden med orange vin har gått som en löpeld över världen. Det handlar alltså om vin på gröna druvor där skalen har fått ligga med en tid i vinet för att ge färg och karaktär. Det var så här vinerna gjordes för tusentals år sedan. Här är ett bra orange vin om du vill testa: fräscha skaltoner med inslag av torkad frukt och färska örter. Passar till det mesta av det du gillar i matväg.


Fler nyheter

1 Rock star_Austin-Neill, Unsplash
Jag gillar forskning som sätter fingret på viktiga saker. Som detta exempel med att ljudvolym påverkar upplevelsen av ett vin….
2 SM i snapsvisor 2024+
Den svenska snapsvisetraditionen lever. Åtminstone en gång om året då Spritmuseum har svenskt mästerskap i denna udda tävling. Årets vinnare…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…
Screenshot
Även om rosésäsongen har följt med oss in i september är det nu dags för mer smak och karaktär i…
5 Ergo_Petter Johansson
Nu, äntligen, har Ergo kunnat visas upp för allmänheten. Det tog tid att få lokalen i ordning efter att Gastrologik…
6 Ellen Lindegren_Årets Lily 2024
De kvinnliga sommeliererna blir fler och fler. Det ökade intresset kan nästan helt kopplas till den kvinnliga sommeliertävlingen Lily Bollinger…
1 Elektronisk tunga
Forskare vid Washington State University har nyligen utvecklat en tunga som kan känna smak. Vid tester har den visat sig…
2 Furuhem nytt - titel
Många blev förvånade när Fäviken-hjälten Magnus Nilsson blev med äppelodling på Bjärehalvön. När han köpte ett gammalt pensionat i Båstad…
3 Blossa årgång 2024+
Igår på onsdagen inträffade den stora Årets Glögg-dagen. Tre producenterna passade på att under samma timme att presentera fyra olika…
Screenshot
För två veckor sedan genomfördes en vinprovning i Skåne som många menar kommer att gå till historien. I The Swedish…