Veckans FEM – sommarviner

För mig är sommarens viner lättdruckna och ska passa till många olika typer av mat – utan att de blir mesiga. För mig finns det inte plats för alkoholstinna smakbomber. Här har jag valt ut fem av mina favoritviner i sommar.

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2022, Tyskland, Rheingau, 119 kr, nr 5810

Kloster Eberbachs halvtorra riesling står för kvalitet rakt igenom. Men så har de också en tusenårig tradition av vinmakning. Den friska syrliga rieslingfrukten samsas perfekt med mogna äpplen, toner av melon och en mjuk doft av honung. Servera vinet kylt till skaldjur eller drick ett glas i solnedgången. 

Chinon Cuisine de ma Mère 2021, Frankrike, Loire, 139 kr, nr 71529

Dags att testa en cabernet franc från Loire – om du inte gjort det tidigare. Druvan har gjort ett segertåg bland många vinvänner – i synnerhet i denna naturliga stil med rik mörk frukt, skogsbär, lakritstoner och örtkryddor. Vinnamnet betyder Min mammas kök – kanske på sin plats att bjuda på något klassiskt från grillen.

Puy Chéri Syrah Rosé 2022, Frankrike, Languedoc-Roussillon, 85 kr, nr 2209

Ett verkligt föredöme tack vare sin prisvärdhet. Här bjuds det mesta av sommarens bär med inslag av färska örter och en bra friskhet. Passar till en kycklingsallad – eller varför inte en färskpotatissallad? Har du större krav kan jag rekommendera Miravals rosévin som nämndes i ginartikeln.

La Corte del Pozzo Bardolino 2021, Italien, Veneto, 99 kr, nr 2340

Minns du Bardolino-vinerna från förr? Glöm det. Idag görs de i samma lätta bärfruktiga stil men med betydligt större elegans och med balanserad syra – alltid långt ifrån alla fruktpackade viner med eksmak. Druvorna är de traditionella i dessa Valpolicella-trakter. Gott till grillat kött med en rejäl grönsallad till.

Les Fumées Blanches Vin Orange Sauvignon Blanc 2021, Frankrike, 120 kr, nr 56309

Trenden med orange vin har gått som en löpeld över världen. Det handlar alltså om vin på gröna druvor där skalen har fått ligga med en tid i vinet för att ge färg och karaktär. Det var så här vinerna gjordes för tusentals år sedan. Här är ett bra orange vin om du vill testa: fräscha skaltoner med inslag av torkad frukt och färska örter. Passar till det mesta av det du gillar i matväg.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…