Veckans FEM – sommarviner

För mig är sommarens viner lättdruckna och ska passa till många olika typer av mat – utan att de blir mesiga. För mig finns det inte plats för alkoholstinna smakbomber. Här har jag valt ut fem av mina favoritviner i sommar.

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2022, Tyskland, Rheingau, 119 kr, nr 5810

Kloster Eberbachs halvtorra riesling står för kvalitet rakt igenom. Men så har de också en tusenårig tradition av vinmakning. Den friska syrliga rieslingfrukten samsas perfekt med mogna äpplen, toner av melon och en mjuk doft av honung. Servera vinet kylt till skaldjur eller drick ett glas i solnedgången. 

Chinon Cuisine de ma Mère 2021, Frankrike, Loire, 139 kr, nr 71529

Dags att testa en cabernet franc från Loire – om du inte gjort det tidigare. Druvan har gjort ett segertåg bland många vinvänner – i synnerhet i denna naturliga stil med rik mörk frukt, skogsbär, lakritstoner och örtkryddor. Vinnamnet betyder Min mammas kök – kanske på sin plats att bjuda på något klassiskt från grillen.

Puy Chéri Syrah Rosé 2022, Frankrike, Languedoc-Roussillon, 85 kr, nr 2209

Ett verkligt föredöme tack vare sin prisvärdhet. Här bjuds det mesta av sommarens bär med inslag av färska örter och en bra friskhet. Passar till en kycklingsallad – eller varför inte en färskpotatissallad? Har du större krav kan jag rekommendera Miravals rosévin som nämndes i ginartikeln.

La Corte del Pozzo Bardolino 2021, Italien, Veneto, 99 kr, nr 2340

Minns du Bardolino-vinerna från förr? Glöm det. Idag görs de i samma lätta bärfruktiga stil men med betydligt större elegans och med balanserad syra – alltid långt ifrån alla fruktpackade viner med eksmak. Druvorna är de traditionella i dessa Valpolicella-trakter. Gott till grillat kött med en rejäl grönsallad till.

Les Fumées Blanches Vin Orange Sauvignon Blanc 2021, Frankrike, 120 kr, nr 56309

Trenden med orange vin har gått som en löpeld över världen. Det handlar alltså om vin på gröna druvor där skalen har fått ligga med en tid i vinet för att ge färg och karaktär. Det var så här vinerna gjordes för tusentals år sedan. Här är ett bra orange vin om du vill testa: fräscha skaltoner med inslag av torkad frukt och färska örter. Passar till det mesta av det du gillar i matväg.


Fler nyheter

1 Hypnosbild
När smakar ett vin som allra bäst? Svaret är att ingen vet – även om det studerats tusentals gånger. Inte minst…
2 Parker-poäng_ögon-titel
Det är lätt att ondgöra sig över alla dessa Parker-poäng som breder ut sig över världen. Idag är det värre…
3 Vinskolan_Mikael+CJ
Podcasten Vinskolan fyller snart hundra avsnitt. Vem hade trott det? Inte jag och sonen i alla fall. Nu har vi ställt…
Screenshot
Alpviner har blivit ett begrepp de senaste åren. Varför? Ja, dels är det ju lockande med vinupplevelser i alpmiljö – men…
5 Espresso Martini-titel
Under mina resor till Singapore, Australien och Nya Zeeland den senaste tiden har det blivit några cocktails. Ofta är valen…
Screenshot
Årets var 1960. Dagens Systembolag var fem år gammalt. De hade en ambition att förändra dryckes-Sverige – från brännvin till…
1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…