Veckans FEM – sommarens bubbelviner

Sommaren betyder inte bara rosévin. För mig är det också säsongen för ett glas väl kylt bubbelvin. Inte bara som en festlig start på en middag – utan också som dryck till en dessert – eller varför inte ett enkelt glas i solnedgången. 

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Langlois Crémant de Loire Brut, Frankrike, Loire, 159 kr, nr 7404

Står det crémant på en fransk vinetikett är vinet mousserande och alltid gjort på champagnevis – men utanför Champagne. Langlois gör dem med mestadels chenin blanc. Frisk smak med toner av citrus-, äpple och honung – brödighet med rik syra och djup eftersmak.

Dignitat Cava Brut Nature 2019, Spanien, Katalonien, 115 kr, nr 78768

Spansk cava är alltid gjort enligt champagnemetoden. De bästa kommer från Penedès och görs på druvklassikerna xarel-lo, parellada och macabeo. Familjeföretaget Josep Masachs gör succé med sin cava Dignitat, fruktig syra och toner av brioche, äpple och nötter.

Rotari Brut Rosé 2017, Italien, Trentino, 129 kr, nr 7701

Mezzacorona är ett av Italiens bästa kooperativ som ligger bakom några av de mest kända bubbelvinerna i landet. Alltid hög kvalitet till rimligt pris. Här är druvorna klassiska: chardonnay och pinot noir. I roséversionen får du toner av apelsinskal och örter med bra syra.

Jérôme Arnoux Brut Nature, Frankrike, Jura, 188 kr, nr 56071

Vinregionen Jura har blivit poppis för sina rustika viner. Men här görs även många bra naturviner – med eller utan bubblor. Jérôme Arnoux är en legend. Hans Brut Nature på chardonnay och pinot noir har en härlig fruktsyra, brödighet, gröna äpplen och örtig eftersmak.

Ecologica Moscato Spumante, Argentina, 95 kr, nr 7926

Jag är förtjust i det italienska söta lättbubblet Moscato d’Asti från Piemonte. Här är en prisvänlig motsvarighet från Argentina – med samma härliga muskatdoft och sötfruktiga smak. Servera vinet till tårtor och desserter. Eller varför inte en rabarberpaj med vaniljglass?


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…