Veckans FEM – sommarens bubbelviner

Sommaren betyder inte bara rosévin. För mig är det också säsongen för ett glas väl kylt bubbelvin. Inte bara som en festlig start på en middag – utan också som dryck till en dessert – eller varför inte ett enkelt glas i solnedgången. 

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Langlois Crémant de Loire Brut, Frankrike, Loire, 159 kr, nr 7404

Står det crémant på en fransk vinetikett är vinet mousserande och alltid gjort på champagnevis – men utanför Champagne. Langlois gör dem med mestadels chenin blanc. Frisk smak med toner av citrus-, äpple och honung – brödighet med rik syra och djup eftersmak.

Dignitat Cava Brut Nature 2019, Spanien, Katalonien, 115 kr, nr 78768

Spansk cava är alltid gjort enligt champagnemetoden. De bästa kommer från Penedès och görs på druvklassikerna xarel-lo, parellada och macabeo. Familjeföretaget Josep Masachs gör succé med sin cava Dignitat, fruktig syra och toner av brioche, äpple och nötter.

Rotari Brut Rosé 2017, Italien, Trentino, 129 kr, nr 7701

Mezzacorona är ett av Italiens bästa kooperativ som ligger bakom några av de mest kända bubbelvinerna i landet. Alltid hög kvalitet till rimligt pris. Här är druvorna klassiska: chardonnay och pinot noir. I roséversionen får du toner av apelsinskal och örter med bra syra.

Jérôme Arnoux Brut Nature, Frankrike, Jura, 188 kr, nr 56071

Vinregionen Jura har blivit poppis för sina rustika viner. Men här görs även många bra naturviner – med eller utan bubblor. Jérôme Arnoux är en legend. Hans Brut Nature på chardonnay och pinot noir har en härlig fruktsyra, brödighet, gröna äpplen och örtig eftersmak.

Ecologica Moscato Spumante, Argentina, 95 kr, nr 7926

Jag är förtjust i det italienska söta lättbubblet Moscato d’Asti från Piemonte. Här är en prisvänlig motsvarighet från Argentina – med samma härliga muskatdoft och sötfruktiga smak. Servera vinet till tårtor och desserter. Eller varför inte en rabarberpaj med vaniljglass?


Fler nyheter

Screenshot
Allt om Vins gala under namnet Årets Vinare är nu ett minne blott. Nu är det Mat & Vingalan som…
Screenshot
Den svenska Måltidsakademien har presenterat sina val av bästa böcker som kommit ut under året. Och fortfarande är jag imponerad…
Screenshot
Ett erbjudande från Goda Nyheter i samarbete med vinmagasinet Törst Vinmagasinet Törst ett av mina favoritmagasin när det gäller kunskap…
4 Alkoholist – fylla
– eller så här kokar man soppa på en spik För några månader sedan kund man in en rubrik i SvD…
Screenshot
Erbjudande i samarbete med Millhouse Förlag Stora Vinskolan är den mest kompletta vinbok som getts ut i Sverige. Det är…
Screenshot
Daniel Berlin och hans restaurang som öppnade för ett år sedan kan konstatera att det blev lyckat. Nu har nämligen…
7 WS top 100
Wine Spectators årliga topp 100-lista är kul läsning för oss vinvänner. Här är de tio främsta på deras digra lista….
Screenshot
Glögg är gott. Glögg är kul. I alla fall då och då. Det är ju bara jul en gång om…
2 Paul Svensson_Cajsa W priset
Sverige har fått ett nytt kokbokspris: Cajsa Warg-priset som med utmärkelsen Årets kokbok ska hylla ett verk som juryn ansett…
Screenshot
Marqués de Riscal i topp när World’s 50 Best rankar världens bästa vingårdar att besöka. Det var välförtjänt då de…