Veckans FEM – sommarens bubbelviner

Sommaren betyder inte bara rosévin. För mig är det också säsongen för ett glas väl kylt bubbelvin. Inte bara som en festlig start på en middag – utan också som dryck till en dessert – eller varför inte ett enkelt glas i solnedgången. 

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

Langlois Crémant de Loire Brut, Frankrike, Loire, 159 kr, nr 7404

Står det crémant på en fransk vinetikett är vinet mousserande och alltid gjort på champagnevis – men utanför Champagne. Langlois gör dem med mestadels chenin blanc. Frisk smak med toner av citrus-, äpple och honung – brödighet med rik syra och djup eftersmak.

Dignitat Cava Brut Nature 2019, Spanien, Katalonien, 115 kr, nr 78768

Spansk cava är alltid gjort enligt champagnemetoden. De bästa kommer från Penedès och görs på druvklassikerna xarel-lo, parellada och macabeo. Familjeföretaget Josep Masachs gör succé med sin cava Dignitat, fruktig syra och toner av brioche, äpple och nötter.

Rotari Brut Rosé 2017, Italien, Trentino, 129 kr, nr 7701

Mezzacorona är ett av Italiens bästa kooperativ som ligger bakom några av de mest kända bubbelvinerna i landet. Alltid hög kvalitet till rimligt pris. Här är druvorna klassiska: chardonnay och pinot noir. I roséversionen får du toner av apelsinskal och örter med bra syra.

Jérôme Arnoux Brut Nature, Frankrike, Jura, 188 kr, nr 56071

Vinregionen Jura har blivit poppis för sina rustika viner. Men här görs även många bra naturviner – med eller utan bubblor. Jérôme Arnoux är en legend. Hans Brut Nature på chardonnay och pinot noir har en härlig fruktsyra, brödighet, gröna äpplen och örtig eftersmak.

Ecologica Moscato Spumante, Argentina, 95 kr, nr 7926

Jag är förtjust i det italienska söta lättbubblet Moscato d’Asti från Piemonte. Här är en prisvänlig motsvarighet från Argentina – med samma härliga muskatdoft och sötfruktiga smak. Servera vinet till tårtor och desserter. Eller varför inte en rabarberpaj med vaniljglass?


Fler nyheter

Screenshot
Nog är det många som är nyfikna på Magnus Nilssons nya satsning Furuhem i Båstad. Det gamla pensionatet och tidigare…
The World's 50 Best Restaurants 2025 - Date & Location announcement
Oj så många bra restauranger det finns i världen. Det gör att det blir allt tuffare för nordiska krogar att…
Screenshot
På sommaren laddar jag mestadels upp med lätta vita och rosa viner som passar som aperitif eller till en sommarlunch….
4 Vino - Kristian-Kull-Sarah-Djerf
Det italienska e-handelsbolaget Vino.com tar nästa steg i sin expansion. Sverige blir första marknaden där bolaget etablerar ett lokalt team….
Screenshot
I Sveriges mest underhållande vinpodd Vinskolan har det varit sommaravslutning.Det är värt att lyssna på om du vill ha tips…
Screenshot
Miljardären William ”Bill” Koch är för mig världens främste vinsamlare. När han nu auktionerade ut sin vinkällare i Palm Beach…
7 Winners Star wine List of the Year International Final. Photo by anna Stöcher
Svenska Star Wine List har avslutat sin världsturné med en internationell final i Wien. Turnén som började i september 2024…
8 Stop-over Overview – titel
Det var ett tag sedan det öppnades motell i Sverige. De flesta står nu öde eller är rivna. Nu ska…
1 Oxenstiernan_Viktor & Sebastian
Det tog lite tid och det blev några turer – men nu är det klart att Viktor Westerlind tar över Restaurang…
2 MGC_Nordics_alla vinnare-titel
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna är alltid höga bland många ambitiösa krogar – men de…