Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem viner som passar till vårens fräschare rätter.
Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.
Bonterra Chardonnay 2022, USA, Kalifornien, 151 kr, nr 16632
Bonterra i norra Kalifornien är en föregångare för hållbar vinproduktion. Idag är de en verklig mönsteranläggning. Chardonnay-vinet har blivit känt för sina lyxiga fatjästa toner, tropiska frukt med lång härlig eftersmak. Passar fint till de första vårprimörerna.
Château de la Liquière Faugères 2022, Frankrike, Languedoc, 175 kr, nr 3531
La Liquière är ett stiligt vin på grenache, syrah och carignan – en lika klassisk blend som GSM (där M står för mourvèdre). Doften är härligt blomkryddig med skogsbär och stram avslutning. Bra till en flankstek med bea.
Von Winning Win Win Riesling Trocken 2022, Tyskland, Pfalz, 149 kr, nr 79394
Skolboksexempel på en modern torr tysk riesling. Frisk karaktär med citrus-päronton, härlig syra och rik fruktig mineralig smak. Funkar fint till räkor och havskräftor.
Gérard Bertrand Picpoul de Pinet 2022, Frankrike, Languedoc, 121 kr, nr 79175
En druva som är okänd för många – men har blivit trendig för andra som gillar karaktärsfulla viner med massor av kryddiga medelhavsfrukter. Syran är hög. Druvan är gammal och finns i alla möjliga gröna och blå skepnader.
Punt Road Pinot Noir 2022, Australien, Yarra Valley, 171 kr, nr 2955
Javisst är pinot noir är vinvärldens nya älskling – kanske för att den är lite svårflörtad. Hos Punt Road gör man kallmaceration med jäsning i öppna kar – därefter tio månader på franska ekfat. Resultatet: en stilig pinot noir skogsbär och kryddiga fattoner.