Vintips: Mest prisvärda januariviner

VITT

Château Bonnet Blanc 2019

Frankrike, Bordeaux, 95 kr, nr 4151

För dig som gillar vita fräscha bordeauxviner på sauvignon blanc och muscadelle: rik arom och härligt kryddsyrlig smak. Passar fint till både chèvre och brieost.

Folklore Albariño 2019

Spanien, Galicien, 99 kr, nr 6263

Druvan albariño är en favorit hos många tack vare sina päron- och citrusfriska aromer och mjuka skalbittra eftersmak. Perfekt till alla former av skaldjur.

Francois Martenot Bourgogne Cuvée Prestige 2019

Frankrike, Bourgogne, 119 kr, nr 5362

Klassisk fransk chardonnay från Bourgogne med trevlig tropisk frukt och örtkryddig bittersyrlig eftersmak. Bra till smakrika fiskrätter med rotfrukter.

RÖTT

Ken Forrester Cabernet Sauvignon 2019

Sydafrika, Stellenbosch, 99 kr, nr 2502

Cabernet sauvignon med femton procent shiraz ger ett fullmatat vin med toner av svarta vinbär och mörk choklad – djup eftersmak. Bäst till mustig köttgryta.

Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines 2019

Frankrike, Bourgogne, 139 kr, nr 78614

En av få prisvärda pinot noirviner från Bourgogne – rika aromer av skogsbär, viol och avslutande fatad fruktsmak. Härligt allmänvin till årets alla buffér.

Livio Pavese Barbaresco 2016

Italien, Piemonte, 179 kr, nr 5337

Klassisk barbaresco på nebbiolodruvan med fyra års mognad: bärig frukt, mogna skogstoner och härligt bittersyrlig stramt slut. Smarrigt till en rejäl söndagsstek.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…