Absolut Fashion på Spritmuseum

Sommarens stora satsning på Spritmuseum är modeutställningen Fashion Cocktail. Där visas ett urval ur deras Absolut Fashion-samlingen som aldrig visats för publik tidigare.

Absolut Vodkas satsning på mode inleddes i februari 1988. Då publicerades en bild på modellen Rachel Williams klädd i en silvrig miniklänning designad av David Cameron,. På bröstet fanns hela Absolut-loggan. Nästan femtusen personer ringde omedelbart för att veta var de kunde köpa miniklänningen. Den sattes dock aldrig i produktion. 

Bilden var istället starten på projektet Absolut Fashion som kom att pågå i flera år – en fortsättning på det lyckade Absolut Art-projektet. Konstnärer byttes sålunda mot modeskapare. Fotografer som Helmut Newton, Herb Ritts och Mario Testino, modeller som Kate Moss och Naomi Campbell samt modeskapare som Manolo Blahnik, Tom Ford, Helmut Lang, Jean-Paul Gaultier och Gianni Versace var alla delaktiga. 

Utställningen rymmer både kläder, accessoarer och fotografier. I och med att plaggen inte var menade för massproduktion är de ofta fantasieggande – mer av en drömvärld än praktiskt vardagsliv. De mesta av materialet har aldrig ställts ut tidigare. 

Utställningen öppnade på Spritmuseum 8 maj. 


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…