Afrika kommer till Slakthusområdet – Celeste till polishuset

I dagarna har stjärnkrogen Etoile fått en syster på Söder: Celeste. Och snart i sommar öppnar ett litet Afrika i hjärtat av Slakthusområdet. Det är mycket som händer på den södra sidan av Stockholm.

I restaurangen Afrika samlas tre olika afrikanska matkulturer under ett och samma tak. Afrika är det senaste i raden av restaurang- och barkoncept som kommer att fylla Hus 26 i de gamla Slakthushallarna, sida vid sida med Adam & Albins nya restaurang Solen, lyssningsbaren Hosoi, Stockholm Roast och Bar Montan.

Afrika kommer i en modern tappning bjuda rätter från tre afrikanska matkulturer: Swahili Streetfood kommer att representera Kenya, kokboksaktuella Ker Mbissane representerar Senegal och Eri-Ethio Taste kommer att servera eritreansk och etiopisk injera. Även drycken kommer till stor del från afrikanska producenter.

– Vi öppnar upp med ledorden ”Kärlek och respekt” och här är alla lika välkomna. Detta blir en plats där afrosvenskar kan känna sig lite extra hemma, för att väga upp lite mot hur historiken från Stockholms krogliv ser ut, säger Vera Matthews, operativ chef på Afrika.

Restaurangen kommer att präglas av en tydlig afrikansk identitet där musiken får ta stor plats – det blir allt från afrobeats och sydafrikansk house till old school hiphop.

– Afrikanska restauranger har verkligen varit underrepresenterade i Stockholms krogvärld, förklarar Vera Matthews.

Hus 26 är en del av Slakthushallarna, en samling industribyggnader från 1912 som binds samman av en ikonisk Förbindelsehall. Tillsammans utgör de hjärtat i Slakthusområdets satsning på mat, kultur och upplevelser.

Celeste vill bjuda på himmelska upplevelser

Idag torsdag har söder fått en ny krog. Bakom satsningen finns gänget bakom stjärnkrogen Etoile med kocken Jonas Lagerström i spetsen.

Platsen för restaurangen är polishuset på Torkel Knutssonsgatan. Det finns runt tjugo platser inomhus med tillgång till en takbar – därav namnet Celeste som är franska för både himmel och himmelrike. Celeste ska servera en fast fine dining-meny med omkring tio rätter. 

Det finns också en à la carte-meny där maten kan avnjutas även på terrassen. Kökschefen heter Ludwig Tjörnemo – erfaren fine-dining-kock med meriter som Årets kock 2020 och lagkapten för svenska kocklandslaget.

Bild: Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020. Foto Gustav Bergmark


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…