Äntligen, äntligen gårdsförsäljning: ”En stor lättnad”

Det blev en spännande väntan för de svenska gårdsproducenterna innan den 8 januari hade passerat. Det var nämligen den sista dagen att lämna protester mot det svenska införandet av gårdsförsäljning. Nu ska hela reformen vara på plats den 1 juni, aviserar socialminister Jacob Forssmed.

En suck av lättnad kunde höras på många håll när det stod klart att det inte kom några nya protester. EU-kommissionen hade inga invändningar. De ansåg inte heller att Portugals protest skulle tas hänsyn till. Som debattör och en trogen följare av denna femtonåriga historia är jag luttrad. Men nu känner jag bara lättnad.

Socialminister Jacob Forssmed lyckades till slut att baxa igenom reformen om gårdsförsäljning.

– Det här är jättestort, vi har väntat på det sedan vi startade 2007, förklarar Annette Ivarsson på Arilds Vingård, Sveriges största vinproducent.

Den första utredningen kring införande av gårdsförsäljning kom redan 2010. Den lades genast på hyllan. Det innehöll bland annat det bisarra förslaget att den som ägnade sig åt försäljning av egen produkter också skulle vara tvungen att sälja liknande produkter från EU – för att inte utmana Systembolagets ickediskriminerande upplägg.  Senare kom nya förslag under några år – bland annat ett som handlade om att gårdsförsäljarna skulle vara ett slags ombud för Systembolaget.

Utredningens förslag som nu ska bli verklighet presenterades 2021. Men trots att det innehöll både hängslen och livrem för att blidka alla parter tog det alltså närmare fyra år att valsa det igenom statsapparaten. Oppositionen protesterade och ville ha hundraprocentiga garantier från EU att Systembolagets monopol inte skulle hotas. Systembolaget själva har bedrivit en påverkanskampanj för att stoppa det hela. Något som borde vara ovärdigt ett statligt bolag, tycker åtminstone jag.

Alla producenter av alkoholprodukter på hantverksnivå är nu spända av förväntan. För producenter av öl, cider eller sprit kommer det inte heller att krävas egen odling av råvaror för att bedriva gårdsförsäljning. Vintillverkare måste dock odla sina egna druvor för att komma ifråga för gårdsförsäljning. Det finns också begränsningar i produktionsvolymen för att komma ifråga – se FAKTA nedan. Detta retar naturligtvis upp dem som ligger över gränsen, de menar att de blir diskriminerade bara för att de är framgångsrika.

Ronny Persson som varit remissinstans å Föreningen Svenskt vins vägnar är förstås positiv.

– Det finns givetvis önskemål om vissa förändringar men det som nu föreslås ser vi som en stor framgång. Begränsningar och tvingande upplevelser kan vändas till något positivt och öka våra intäkter.

Personligen tycker dock Ronny Persson att det är synd att inte vinodlarna får köpa druvor av varandra utan måste ha odlat allt själva.

På Arilds Vingård har man sedan många år haft en planerad lokal för gårdsförsäljning. Den ligger i anslutning till gårdens reception där man checkar in för att bo på deras hotell. Även om produktionen av vin på Arilds vingård är mångdubbelt större än alla andra finns det en oro att vinerna inte ska räcka.

– Vi har faktisk sparat vin varje år sedan 2020 – mestadels mousserande, berättar ägaren Annette Ivarsson.

Annette Ivarsson på Arilds vingård framför lokalen där deras gårdsföräljning ska ske.

Om nu gårdsförsäljning inte blivit av – vad hade ni gjort då?

– Vår enda backup-plan har varit att sälja det utomlands i så fall.

Annette Ivarsson menar nu att det säkert kommer bli stimmigt till en början.

– Allt är ju så nytt för oss – men det underlättar att vi kan sätta igång redan 1 juni – och inte en månad senare i semestertider.

Jens Woelfer och vd Victor Dahl på Kullabergs vingård är redan på gång med bygget i det gamla vineriet.

Det slutliga tillsynsansvaret ligger på kommunen i området där vinerna produceras. För Arilds vingård och grannen Kullabergs vingård handlar det om Höganäs kommun – en kommun som själva kämpat länge för att gårdsförsäljning ska kunna genomföras. De båda Höganäs-producenterna ser inga stora problem med tillsynen  – även om det kommer att ske anpassning till vad man ska göra för att tillhandahålla den utbildningsdel som utredningen kräver.

På Kullabergs vingård står man redan i startgroparna. Där kommer vice vd Jens Woelfer att vara den som ska se till att gårdsförsäljning genomförs.

Vilka utmaningar ser du framför dig?

– Främst handlar det nog om att få vinerna att räcka till – vilket ändå får ses som ett positivt problem. Annars handlar nog utmaningen om att få till den rätta omfattningen av guidade turer med vinprovningar och introduktioner av vingården.

På Kullabergs vingård är man redan i full färd med att bygga om det gamla vineriet. Dels blir det en separat försäljningslokal och dels en större samlingslokal för att införa vinprovningar och annat.

FAKTA Gårdsförsäljning

Alla dryckesslag kommer att omfattas av reformen. Det krävs ingen egen odling av råvaror för att bedriva gårdsförsäljning av öl, cider eller sprit. Vintillverkare ska dock odla sina egna druvor för att komma ifråga för gårdsförsäljning. 

Försäljningen ska få ske på ett försäljningsställe, i direkt anslutning till tillverkningsstället eller odlingsstället.

Det kommer att handla om småskalig och hantverksmässig produktion, upp till

• 75 000 liter spritdrycker

• 400 000 liter jästa drycker med upp till 10 volymprocent alkohol 

• 200 000 liter jästa drycker med mer än 10 volymprocent alkohol

Varje person kommer att kunna köpa 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa drycker.

Källa: Regeringen.se


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…