Stora saker har hänt i det traditionella Champagne. Nu är det inte längre tvång att kapsla in korken och grimman i folie. Jag höjer ett ögonbryn och undrar – har det verkligen varit tvunget?
Den officiella champagneorganisationen CIVC har alltså avskaffat obligatoriet med denna försegling av korken. Organisationen har stretat emot i två år efter att EU beslutat att det inte ska vara obligatoriskt.
Obligatoriet i Champagne avskaffades efter att en större grupp vinmakare ville ta bort det. De menade, mot CIVC:s förmodan, att avsaknaden av folier inte skulle påverka försäljningen eller bilden av champagne som kvalitetsregion. Det var en rejäl kovändning på bara något år då CIVC tidigare sa blankt nej till att ta bort tvånget.
Själva folieringen av kork och grimma kom till på 1800-talet på grund av rädsla för kontanimering av flaskans topp. Många tror dock att det främst handlade om att man inte skulle se fyllnadsnivån på flaskan. Den kunde nämligen variera stort när man förr degorgerade flaskorna för hand (alltså när man skjuter bort isproppen med jästfällningen).
Ett argument för att ta bort metallfolien handlar om att minska koldioxidutsläpp. Det handlar också om att spara pengar. En elegant foliering kan kosta upp mot fem kronor per flaska.
Men traditionens makt är stor. När får vi se de första champagneflaskorna utan metallfolie kring flasktoppen?
Eller kanske de redan finns – mejla en bild i så fall.