Årets glögg satsar på svenska smaker

För tjugonde året lanserar Blossa en speciell årgångsglögg – ett PR-trick som varit enormt framgångsrikt. Saturnus i Malmö hänger på liksom den finska favoritglöggen Loimu.

Blossa har i år tagit till sig av Sveriges 500-års-jubileum – det som startade 1523 då Gustav Vasa red in på ön Stadsholmen för att ta över de svenska styret. Ön kallas idag Gamla Stan och det var också där som Blossas ursprungsglögg föddes – skapat av företaget som sedan blev Vin & Sprit. 

Årets Blossa-tema är alltså Gamla Stan. Men hur smakar och doftar Gamla Stan kan jag undra? Jo, det har Blossa bestämt: friska hallon och blommig humle som tongivare i en vit starkvinsglögg. I år finns glöggen även som alkoholfri.

Blossas Chief Blender Åsa Orsvärn förklarar valet av smaksättning:

– Stockholm har en rik bryggerikultur, där humle spelat en viktig roll och om sensomrarna kom Mälarborna in till Gamla Stan och sålde färskplockade hallon, ett bär vi odlat i Sverige sedan medeltiden.

Saturnus har gett  sig ut i skogarna för att hitta sin smaksättning: granskott och lingon. Svenskt så det förslår. 

– Smakerna ska föra tankarna till långa skogspromenader och bärplockning kombinerat med de klassiska julkryddorna. Det väcker de minnen och skapar stämning, säger kategorichefen Ludwig Liepe.

Saturnus Årets Glögg 2023 är alkoholfri gjord på avalkoholiserat vin

Finlands äldsta och bäst säljande premiumglögg heter Loimu. De presenteras sig nu för de svenska konsumenterna med ett vintagesläpp där smakerna är svarta vinbär och plommon. Förra årets släpp, för att fira 170 år på marknaden, hade smak av hjortron och äpple och sålde slut i rekordfart.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….