Årets glögg satsar på svenska smaker

För tjugonde året lanserar Blossa en speciell årgångsglögg – ett PR-trick som varit enormt framgångsrikt. Saturnus i Malmö hänger på liksom den finska favoritglöggen Loimu.

Blossa har i år tagit till sig av Sveriges 500-års-jubileum – det som startade 1523 då Gustav Vasa red in på ön Stadsholmen för att ta över de svenska styret. Ön kallas idag Gamla Stan och det var också där som Blossas ursprungsglögg föddes – skapat av företaget som sedan blev Vin & Sprit. 

Årets Blossa-tema är alltså Gamla Stan. Men hur smakar och doftar Gamla Stan kan jag undra? Jo, det har Blossa bestämt: friska hallon och blommig humle som tongivare i en vit starkvinsglögg. I år finns glöggen även som alkoholfri.

Blossas Chief Blender Åsa Orsvärn förklarar valet av smaksättning:

– Stockholm har en rik bryggerikultur, där humle spelat en viktig roll och om sensomrarna kom Mälarborna in till Gamla Stan och sålde färskplockade hallon, ett bär vi odlat i Sverige sedan medeltiden.

Saturnus har gett  sig ut i skogarna för att hitta sin smaksättning: granskott och lingon. Svenskt så det förslår. 

– Smakerna ska föra tankarna till långa skogspromenader och bärplockning kombinerat med de klassiska julkryddorna. Det väcker de minnen och skapar stämning, säger kategorichefen Ludwig Liepe.

Saturnus Årets Glögg 2023 är alkoholfri gjord på avalkoholiserat vin

Finlands äldsta och bäst säljande premiumglögg heter Loimu. De presenteras sig nu för de svenska konsumenterna med ett vintagesläpp där smakerna är svarta vinbär och plommon. Förra årets släpp, för att fira 170 år på marknaden, hade smak av hjortron och äpple och sålde slut i rekordfart.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…