Bolla satte Venetien och amarone på kartan

Vintips i samarbete med Ward Wines

Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953 var succén ett faktum. Bolla har sedan dess blivit synonymt med amarone från Valpolicella. I mer än sjuttio år har deras vineri i hjärtat av appellationen producerat amaroneviner av högsta kvalitet.

Bolla Le Poiane Amarone görs i huvudsak på druvan corvina, som får sällskap av corvinone och rondinella. Druvorna har vuxit i Valpolicella Classico – där Classico syftar på de högre belägna, kulligare delarna av området.

Så här görs amarone hos Bolla

Alla druvor handplockas och får sedan ligga och torka i tre månader.

Alla druvor handplockas och får sedan ligga och torka i tre månader. Vid torkningen koncentreras druvmusten vilket innebär att fyrtio procent av saften i druvorna avdunstar. Det är detta som bidrar till amaronevinets typiska fylliga och smakrika karaktär. Druvmusten jäses sedan tills allt socker är borta och vinet är torrt. Vinet lagras därefter på små ekfat under minst två år och sedan ytterligare minst tre månader på flaska innan det släpps till försäljning.

Så här smakar det

Vinet har en nyanserad och kryddig smak med inslag av fat, torkade körsbär, kakao, romrussin, kanel, salvia, peppar och bergamott. 

Servera det vid 18 grader till rätter av mörkt kött eller till en bit vällagrad hårdost. Vinet är gott att dricka nu, men har också stor lagringspotential.

 Bolla Le Poiane Amarone 2019

Alkohol: 15%, Volym: 750 ml

Art.nr: 70215, Pris: 289 kr.

Här hittar du vinet.


Fler nyheter

Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…
6 Queen-gruppen-titel
Snart har varenda popgrupp med några listettor ett eget vin. Men inte supergruppen Queen. Nog är det på tiden.  Ibland…
Screenshot
”Jag gjorde ett misstag – jag är ruinerad” – det var den korta kommentaren från champagneproducenten Didier Chopin när han…
Screenshot
Efter primörpresentationen av årgång 2024 i Bordeaux rapporteras om betydande prisnedgångar. Stämningen bland de stora handlarna i Europa är inte…
2 Svenskt vin – Tina och Sven-Eric+
Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen…
3 Batalla_del_Vino_titel
Ja, kanske inte direkt krig – det känns som fel ord i dessa tider. Men en rejäl kamp var det…