Bolla satte Venetien och amarone på kartan

Vintips i samarbete med Ward Wines

Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953 var succén ett faktum. Bolla har sedan dess blivit synonymt med amarone från Valpolicella. I mer än sjuttio år har deras vineri i hjärtat av appellationen producerat amaroneviner av högsta kvalitet.

Bolla Le Poiane Amarone görs i huvudsak på druvan corvina, som får sällskap av corvinone och rondinella. Druvorna har vuxit i Valpolicella Classico – där Classico syftar på de högre belägna, kulligare delarna av området.

Så här görs amarone hos Bolla

Alla druvor handplockas och får sedan ligga och torka i tre månader.

Alla druvor handplockas och får sedan ligga och torka i tre månader. Vid torkningen koncentreras druvmusten vilket innebär att fyrtio procent av saften i druvorna avdunstar. Det är detta som bidrar till amaronevinets typiska fylliga och smakrika karaktär. Druvmusten jäses sedan tills allt socker är borta och vinet är torrt. Vinet lagras därefter på små ekfat under minst två år och sedan ytterligare minst tre månader på flaska innan det släpps till försäljning.

Så här smakar det

Vinet har en nyanserad och kryddig smak med inslag av fat, torkade körsbär, kakao, romrussin, kanel, salvia, peppar och bergamott. 

Servera det vid 18 grader till rätter av mörkt kött eller till en bit vällagrad hårdost. Vinet är gott att dricka nu, men har också stor lagringspotential.

 Bolla Le Poiane Amarone 2019

Alkohol: 15%, Volym: 750 ml

Art.nr: 70215, Pris: 289 kr.

Här hittar du vinet.


Fler nyheter

Screenshot
21 oktober 2025
Det är inte helt långsökt att Guide Michelin ska börja recensera viner och vingårdar. Det ligger faktiskt nära till hands…
Screenshot
21 oktober 2025
Systembolaget fyller 70 år. Det var alltså 1955 som det nuvarande statliga bolaget grundades. Imponerande att detta butiksmonopol fortfarande finns…
Screenshot
21 oktober 2025
Erbjudande i samarbete med Magasinet VIN&BAR Nu har du chansen att upptäcka ett av Sveriges mest uppskattade vinmagasin – helt gratis…
4 Bar Leone- titel
21 oktober 2025
Jag är mycket road av att besöka cocktailbarar på resor i världen. Det är så inspirerande att se dessa kreativa…
Screenshot
21 oktober 2025
Här kan du läsa mer om boken. Och även beställa till specialpris.
Screenshot
21 oktober 2025
Dagarna mörknar minut för minut, antingen du vill eller ej. Men det bästa är ju att de flesta av oss…
6 Öberg-Grube_Gin & Tonic med Döden+
21 oktober 2025
Det konsumeras oerhört många krim-böcker i Sverige. Det är inte riktigt min tekopp – men finns det vin och cocktails som…
Screenshot
8 oktober 2025
Hösten i Stockholm bjuder på flera spännande krognyheter. Den största för mig är att Shibumi med Sayan Isaksson är tillbaka…
2 Årets Kock 25 - jubel Ida Bauhn-titel
8 oktober 2025
Nu hände det igen. För tredje gången på fem år vinner en kvinna. Segern var också en av de mest…
3 Knystaforsen_hela teamet+
8 oktober 2025
Det är inte utan att jag också känner mig stolt. Jag var en av de allra första att besöka Knystaforsen…