Därför handvrids alla Pol Rogers buteljer

Artikel och vintips i samarbete med Ward Wines

Champagne är omgivet av tradition och mystik. Men så är det också världens främsta lyxdryck. Hos familjeägda Pol Roger sätter man fortfarande en ära i att vårda hantverket – till och med ”le remuage” görs för hand.

Vad är då le remuage? Jo, innan en champagneflaska får sin slutliga kork och metallgrimma måste ett speciellt jästsediment avlägsnas. Detta för att vinet ska bli kristallklart. Sedimentet är rester av de levande jästsvampar som ger champagne både bubblor och karaktär av bland annat brödighet. Jästsedimentet tas bort genom att man långsamt vrider flaskan och vänder den upp och ner under 4-5 veckor. Resultatet är att jäsresterna samlas i flaskhalsen där de enkelt kan tas bort.

Det är här i källarna hos Pol Roger som Le Remuage görs för hand.

Denna magiska process är en del av att det som kan skapa en riktigt stor champagne. Vanligtvis görs det hela automatiskt med hjälp av en maskin som kallas gyropalette. Hos Pol Roger görs allt detta helt för hand – flaska för flaska. 

Det här är bara ett sätt som visar på den omsorg som detta familjeföretag lägger ner på varje butelj. Allt för att skapa den kvalitet som gjort champagnehuset känt över hela världen – och en favorit hos många betydelsefulla människor. Winston Churchill var kanske den största beundraren. Det sägs att han drack en flaska varje dag (han blev hela 90 år). Hans favorithäst döptes till Pol Roger och champagnehuset har döpt sin prestigechampagne efter honom.

”The most drinkable address in the world”

”The most drinkable address in the world”

Detta kända citat från Winston Churchills syftar just på Pol Roger och deras hus på Avenue de Champagne i Epernay. Många vill dricka samma champagne som Winston Churchill – och det är faktiskt enkelt: det är bara att inhandla en Brut Reserve på Systembolaget.

Pol Roger Brut Reserve. 545 kr, nr 7549.

Pol Roger Brut Reserve är en cuvée på de tre berömda champagnedruvorna: chardonnay, pinot noir och pinot meunier där var och en bidrar med olika smakupplevelser som gör helheten så mycket större. Varje flaska ligger fyra år i källarna innan de får genomgå den magiska processen med le remuage (som du nu har koll på).


Fler nyheter

1 Elektronisk tunga
Forskare vid Washington State University har nyligen utvecklat en tunga som kan känna smak. Vid tester har den visat sig…
2 Furuhem nytt - titel
Många blev förvånade när Fäviken-hjälten Magnus Nilsson blev med äppelodling på Bjärehalvön. När han köpte ett gammalt pensionat i Båstad…
3 Blossa årgång 2024+
Igår på onsdagen inträffade den stora Årets Glögg-dagen. Tre producenterna passade på att under samma timme att presentera fyra olika…
Screenshot
För två veckor sedan genomfördes en vinprovning i Skåne som många menar kommer att gå till historien. I The Swedish…
5 GammelDansk_60 år
Min relation till Gammel Dansk är god. Denna, som jag trodde urgamla danska kryddbitter, har följt mig genom livet. Att…
6 Moselfloden_trittenheim
Ska du neråt i Europa i höst? Då ska du passa på att leta upp några av de bästa vinvägarna….
1-TSWT-grupp
Den länge efterlängtade provningen när svenska viner möter Europa är avlutad. Resultatet blev för svenskt vinnäring mycket positivt. Ett svenskt…
2 Rasmus Munck_Alchemist
För fjärde året i rad ligger danska Alchemist i topp på OAD:s lista över Europas toppkrogar. Tvåa är spanska Etxebarri…
3 Vrak-champagne-flaskor
Östersjön är en fantastisk gravplats för gamla skepp. Det handlar både om att skeppsmaskar inte kan leva där som i…
4 Circ gastro bild
Artikel i samarbete med Circular Gastronomy Att ställa om till en cirkulär ekonomi är idag en av restaurangbranschens stora utmaningar….