En bok om svensk sprit att roas och fascineras av 

Egentligen dricker jag inte sprit – även om en och annan manhattan och negroni kan slinka ner. Fast jag är otroligt fascinerad av all tradition, kulturhistoria och hantverk. Emil Årengs bok slukar jag lätt.

Många svenska destillerier har på senare år hamnat i det internationella rampljuset. Vi är inte ensamma i världen om det  – men vi svenskar är väldigt bra på att uttrycka lite folksjäl i det vi gör. Det är väl Ikea-syndromet.

I boken Svensk sprit – Groggar, bål & cocktails (Natur & Kultur) presenterar Emil Åreng, en av Sveriges mest erfarna bartenders, svenska sprittillverkare tillsammans sina egna recept gjorda på deras sprit och svenska ingredienser. Och vill du ha koll på hur en destillationspanna fungerar så är detta också boken för dig.

En stor del av boken på 160 sidor presenterar svenska destillerier och eldsjälarna bakom. Det finns många mellan Spirit of Hven och Norrbottens Destilleri. Speciellt kan man fascineras av Jon Hillgren på Hernö gin och hans framgångssaga. Jon Hillgren är också en stor anledning till att Emil Åren gjort denna bok – det menar han själv i alla fall. Kul också att se bilder från Boge Bränneri på Gotland – lantligt så det förslår.

Ingen tvekan om vad boken handlar om.

Emil Åreng hoppas nu att boken ska bli en ögonöppnare för alla som ännu inte grottat ner sig i spritlandet Sverige. Men tillägger han ”det är också en bok som kan inspirera dig som redan gått igenom din 49:e flaska Hernö och börjat glutta på om det finns ännu mer att upptäcka”.

Totalt presenteras 32 destillerier. Skepparps vingård finns med – fast de inte har någon egen panna. Det har däremot Lottenlund Estate (gör mycket bra gin), Arilds vingård och Kullabergs vingård. Konstigt att de inte finns med trots att de gör finfina druv-­ och fruktdestillat. De får väl bli i en ny upplaga, hoppas jag.

Som en rejäl slutkläm presenteras trettio spännande recept på alla former av just groggar, bål och cocktails på både gin, rom, whisky och vodka.

Foto: Jonas Cramby. Grafisk formgivning och illustration: Hugo Sundkvist. Utgivningsdatum: 29 augusti 2025


Fler nyheter

Screenshot
21 oktober 2025
Det är inte helt långsökt att Guide Michelin ska börja recensera viner och vingårdar. Det ligger faktiskt nära till hands…
Screenshot
21 oktober 2025
Systembolaget fyller 70 år. Det var alltså 1955 som det nuvarande statliga bolaget grundades. Imponerande att detta butiksmonopol fortfarande finns…
Screenshot
21 oktober 2025
Erbjudande i samarbete med Magasinet VIN&BAR Nu har du chansen att upptäcka ett av Sveriges mest uppskattade vinmagasin – helt gratis…
4 Bar Leone- titel
21 oktober 2025
Jag är mycket road av att besöka cocktailbarar på resor i världen. Det är så inspirerande att se dessa kreativa…
Screenshot
21 oktober 2025
Här kan du läsa mer om boken. Och även beställa till specialpris.
Screenshot
21 oktober 2025
Dagarna mörknar minut för minut, antingen du vill eller ej. Men det bästa är ju att de flesta av oss…
6 Öberg-Grube_Gin & Tonic med Döden+
21 oktober 2025
Det konsumeras oerhört många krim-böcker i Sverige. Det är inte riktigt min tekopp – men finns det vin och cocktails som…
Screenshot
8 oktober 2025
Hösten i Stockholm bjuder på flera spännande krognyheter. Den största för mig är att Shibumi med Sayan Isaksson är tillbaka…
2 Årets Kock 25 - jubel Ida Bauhn-titel
8 oktober 2025
Nu hände det igen. För tredje gången på fem år vinner en kvinna. Segern var också en av de mest…
3 Knystaforsen_hela teamet+
8 oktober 2025
Det är inte utan att jag också känner mig stolt. Jag var en av de allra första att besöka Knystaforsen…