En gammal dansk fyller sextio – här är historien

Min relation till Gammel Dansk är god. Denna, som jag trodde urgamla danska kryddbitter, har följt mig genom livet. Att den bara var något decennium gammal när jag fick smak för den, förvånar mig. Jag kommer definitivt att fira jubiléet.

Mitt första möte med Gammeldansk var i ett gigantiskt styrelserum i Köpenhamn på 1970-talet. Jag var ung copywriter och skulle bli briefad om en ny produkt. Det var tidigt på dagen och dags för morgenmad:  kaffe, wienerbröd med choklad och en fyra gammeldansk. Artigheten förbjöd mig att smita undan. Jag blev inte fast då men när jag blev det, några år senare, var det för evigt.

För mig är Gammeldansk den perfekta digestifen. När jag jobbade som mest med krogrecensioner var det alltid en Gammeldansk som gällde när jag kom hem sent – något överlastad av mat och intryck. Idag förekommer den vid andra tillfällen också – men inte till frukost. Förr hade de en devis på den danska flaskan som jag gillade: ”Gør godt om morgonen, efter dagens dont, under jagten, på fisketuren eller som apéritif.” Om du undrar: ”efter dagens dont” betyder ungefär ”efter dagens jobb”. För mig har Gammeldansk varit obligatoriskt på skidturen i Alperna. Jakt och fiske har inte varit min grej.

Gammeldansk skapades alltså 1964 och upphovsmannen heter Jørgen Ketil Asmund på De Danske Spritfabriker. Hans ambition vara att skapa en ytterst komplex bitter där allt skulle bidra och inget sticka ut. Receptet är förstås hemligt. Det man vet är att drycken består av 29 olika örter, kryddor och blommor som extraheras tillsammans i sprit under tre månader. Några kända ingredienser är rönnbär, lagerblad, stjärnanis, apelsin, gentiana, muskotnöt, anis och ingefära.

Jag tror att Gammeldansk kan förlänga livet. Som bevis har jag upphovsmannen, Jørgen Ketil Asmund, som gärna tog sig ett glas. Han dog 2013 vid 97 års ålder – och blev på så sätt själv en gammal dansk. 

Bonus – när jag googlade för att se vad som stod på den danska flaskan hamnade jag på ett eget inlägg på Svenska Dagbladet från 2013. Läs det här.

Kul när man googlar sig själv om något man glömt…


Fler nyheter

Screenshot
21 oktober 2025
Det är inte helt långsökt att Guide Michelin ska börja recensera viner och vingårdar. Det ligger faktiskt nära till hands…
Screenshot
21 oktober 2025
Systembolaget fyller 70 år. Det var alltså 1955 som det nuvarande statliga bolaget grundades. Imponerande att detta butiksmonopol fortfarande finns…
Screenshot
21 oktober 2025
Erbjudande i samarbete med Magasinet VIN&BAR Nu har du chansen att upptäcka ett av Sveriges mest uppskattade vinmagasin – helt gratis…
4 Bar Leone- titel
21 oktober 2025
Jag är mycket road av att besöka cocktailbarar på resor i världen. Det är så inspirerande att se dessa kreativa…
Screenshot
21 oktober 2025
Här kan du läsa mer om boken. Och även beställa till specialpris.
Screenshot
21 oktober 2025
Dagarna mörknar minut för minut, antingen du vill eller ej. Men det bästa är ju att de flesta av oss…
6 Öberg-Grube_Gin & Tonic med Döden+
21 oktober 2025
Det konsumeras oerhört många krim-böcker i Sverige. Det är inte riktigt min tekopp – men finns det vin och cocktails som…
Screenshot
8 oktober 2025
Hösten i Stockholm bjuder på flera spännande krognyheter. Den största för mig är att Shibumi med Sayan Isaksson är tillbaka…
2 Årets Kock 25 - jubel Ida Bauhn-titel
8 oktober 2025
Nu hände det igen. För tredje gången på fem år vinner en kvinna. Segern var också en av de mest…
3 Knystaforsen_hela teamet+
8 oktober 2025
Det är inte utan att jag också känner mig stolt. Jag var en av de allra första att besöka Knystaforsen…