Ett hugskott skapade ett internationellt BBQ-fenomen

Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag – men som de säger: Har man satt en boll i rullning, så är det bara att rulla med.

Holy Smoke i lilla byn Bräcke norr om Höganäs är verkligen ett fenomen. Varje sommar ringlar köerna långa av BBQ-sugna besökare. Nu har det gått tio år av eld, rök och många ton med kött. Jag kommer själv ihåg hur fascinerad jag var när de startade. Några svartmålade containers och lite plank formade en innergård med enkla bord och träbänkar. Bakom en av containrarna stod en jättelik smoker – vilket är själva hjärtat när man ska göra riktigt BBQ-kött. Mycket rök och mycket tid är grundreceptet.

Chopped Beef Sandwich blen den första succén

Platsen var en gårdsplan på ett för detta trädgårdsmästeri. Sonen till trädgårdsmästeriets ägare drev det redan då populära hamburgerstället Garage i Höganäs och kunde tipsa grundaren Johan Fritzell om platsen. Som utbildad designer satsade Johan redan från början på en stark visuell identitet. Bara namnet, tycker jag, var ju hur smart och kul som helst: Holy Smoke BBQ. Extra skojigt i dessa dagar när det vankas påveval i Rom.

Långbakat kött med smakrika side dishes är grunden i framgången.

Nu har Johan Fritzell med sin kompanjon Johan Åkerberg kommit ut med en gedigen bok som speglar allt de upplevt och lärt sig under dessa år. Johan Åkerberg är till skillnad från sin namne utbildad kock och har också skrivit böcker om korv och rökning. 

Deras tioårsbok är fylld av recept, teknik och inspiration kring hur man fixar det perfekta BBQ-köttet. Här finns också den fantastiska historien om hur allt började – men även inblickar i BBQ-kulturen i Texas som är den stora inspirationen. Inte minst när det gäller miljön likt ett klassiskt BBQ-shack.

Under de tio åren har inte bara stället vuxit i takt med att köerna har blivit längre. De har också i högsta grad finslipat konsten att långsamt röka kött till perfektion och servera det tillsammans med olika side dishes.

Boken Holy Smoke – tio år av eld, rök och kött – är utgiven på Natur & Kultur. Foto Calle Stoltz. Formgivning Stefan Fält.

Läs mer här


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….
6 Ludwig Tjörnemo_Bocuse d'Or
Ännu är det inte dags för Bocuse d’Or-finalen i Lyon. Men redan nu har den svenska finalen avgjorts. Vinnare blev…