Ett stort steg mot gårdsförsäljning taget

En bra dag för producenter av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholdrycker – men också för besöksnäringen och svenska folket, meddelade socialminister Jakob Forssmed på onsdagen. Till slut kom alltså förslaget om gårdsförsäljning.

Förslaget innefattar alla hantverksmässigt och småskaligt framställda alkoholvaror: öl, cider, vin och även sprit. Förutsättningen är att försäljningen görs på tillverkningsstället och att den endast får ske i samband med ett betalt studiebesök eller föreläsning med anknytning till den aktuella produkten på tillverkningsstället. Producenten ska också, liksom Systembolaget, informera om riskerna med alkoholkonsumtion. Gårdsförsäljning får inte heller bedrivas tidigare än kl 10 och inte pågå längre än till kl 20.

Socialminister Jakob Forssmed var odelat positiv till att lyckas genomföra regeringens förslag till gårdsförsäljning.

Begränsningarna är också att varje konsument endast får köpa 0,7 liter spritdryck och 3 liter vardera av vin, starköl och cider. Det finns också en begränsning i storleken hos de producenter som ska få kalla sig småskaliga och hantverksmässiga. De får högst producera:

• 75 000 liter spritdrycker

• 400 000 liter jästa drycker upp till 10 procent alkohol (till exempel öl och cider)

• 200 000 liter jästa drycker över 10 procent (till exempel vin)

Enligt detta förslag kommer runt 600 producenter totalt att kunna bli gårdsförsäljare. 

Detta förslag menar regeringen kommer att ”värna detaljhandelsmonopolet och bedöms förenligt med EU-rätten”. Tredje gången gillt hoppas nu alla de som väntat på att gårdsförsäljning ska bli verklighet sedan första förslaget 2009. 

Vad händer nu? Regeringsbeslut kommer i juli. Då ska en lagrådsremiss gå ut samtidigt som förslaget skickas för granskning till EU och alla medlemsländer. Om allt är grönt kommer en proposition till riksdagen utan dröjsmål och den nya lagen kan vara på plats till våren 2025.

Statsminister Ulf Kristersson visade tydlighet i sitt anförande under presskonferensen: ”Nu sätter vi ner foten, fattar beslut och får något gjort.” 

– Detta är en frihetsreform, nu ska Sverige bli mer som Europa, förklarade statsministern.

Äntligen, säger jag. Men mycket återstår ändå innan de första kunderna kan köpa jästa drycker direkt från gården. Först kommer opinioner att bildas bland de som alltid är kritiska: nykterhetsorganisationer, Systembolaget, utvalda alkoholläkare, gamla socialministrar och alla opinionsbildare som anser att detta är slutet för Sveriges framgångsrika alkoholpolitik med Systembolagets detaljhandelsmonopol som fanbärare. Men – denna gång är nog de kritiska för sent ute.

Sedan ska förslaget manglas igenom EU-maskineriet – vilket inte ska vara något stort problem menade socialminister Jakob Forssmed. Däremot kan omröstningen i riksdagen bli problem – även om förespråkarna har majoritet. Både sverigedemokrater och centerpartister har invändningar. Överhuvudtaget kommer det bli en livaktig debatt där alla har en åsikt – och gärna vill framföra den.

Vad tror jag? Kommer det gå vägen denna gång? Mitt svar är ja – baserat mer på verklighet än förhoppningar.

Alla foton: skärmbilder från presskonferensen.


Fler nyheter

1_Världens äldsta vin i urna
Vissa viner tål att lagra längre än andra. De flesta av dem är söta – som till exempel madeira eller…
2 Food Planet Prize_vinnare + JR+MN
Världens största miljöpris är svenskt och heter Food Planet Prize. Varje år belönar de projekt som förbättrar världens livsmedelssystem. I…
3 Sommardrink-titel
Som du kanske har koll på har jag och sonen en podd tillammans: Vinskolan. Sedan mer än två år har…
Screenshot
Nu tar vi sommarlov på Goda Nyheter – både jag som skriver ihop det hela och de bakom kulisserna som…
5 Star wine list 2024 vinnare
Den internationella vinguiden Star Wine List har utsett världens bästa vinlistor. Bland vinnarna fanns Fjällnäs restaurang i Tänndalen. De vann…
Screenshot
Förr veckan presenterade jag ett antal roséviner till sommaren. Här kommer ett urval av dem – som du inte får missa….
1 Kossor med Vassle
Forskare vid den Tekniska Högskolan i Zürich har kommit på ett sätt njuta av vin – utan att bli berusad. Om…
Screenshot
Det blir allt tuffare att ta en plats bland de femtio främsta för de nordiska krogarna när det gäller World’s…
3 Ergo_teamet
Det går bra för nästan alla profilerade krogar i Stockholm. Nu har du två namn till att hålla reda på:…
Screenshot
Det blir en rosa sommar även i år. Men kanske är det också dags att upptäcka något nytt: en blend…