Mattias Säfwenberg gillar verkligen svenskt vin. Som krögare och restauratör i Lerum var han en av de första att servera svenska viner. Under åren har han blivit en av branschens främsta ambassadörer.
Nu kommer hans andra bok om svenskt vin: Svenskt vin – bland druvor och vingårdar (Idus Förlag). Till en början frågar han retoriskt om det ”verkligen är nödvändigt att vi ska bemöda oss att göra vin i Sverige? Hela världen svämmar ju fullständigt över av olika typer av vin…”
I boken, på 152 sidor, visar han att det är mödan värt. Här presenteras bakgrunden till vår svenska druvproduktion med alla aktuella druvor. I en stor guidedel berättar han om alla producenter – ja, nästan alla, kanske man ska tillägga. Fast de som inte nämns är inte de som kanska bör lyftas fram i första hand.
Hela boken är som en resa genom ett vin-Sverige som inte fanns för bara tjugo år sedan.
För att citera Mattias Säfwenberg ”Läs och förundras över vinlandet Sveriges smakpalett och rikedom.”
Vill du köpa boken med tjugo procents rabatt använder du koden ”vin20” på förlagets webbshop.