Faktaspäckad bok om svenskt vin

Mattias Säfwenberg gillar verkligen svenskt vin. Som krögare och restauratör i Lerum var han en av de första att servera svenska viner. Under åren har han blivit en av branschens främsta ambassadörer.

Nu kommer hans andra bok om svenskt vin: Svenskt vin – bland druvor och vingårdar (Idus Förlag). Till en början frågar han retoriskt om det ”verkligen är nödvändigt att vi ska bemöda oss att göra vin i Sverige? Hela världen svämmar ju fullständigt över av olika typer av vin…”

Mattias Säfwenberg

I boken, på 152 sidor, visar han att det är mödan värt. Här presenteras bakgrunden till vår svenska druvproduktion med alla aktuella druvor. I en stor guidedel berättar han om alla producenter – ja, nästan alla, kanske man ska tillägga. Fast de som inte nämns är inte de som kanska bör lyftas fram i första hand. 

Hela boken är som en resa genom ett vin-Sverige som inte fanns för bara tjugo år sedan.

För att citera Mattias Säfwenberg ”Läs och förundras över vinlandet Sveriges smakpalett och rikedom.”

Här är några av vinerna som presenteras i boken

Vill du köpa boken med tjugo procents rabatt använder du koden ”vin20” på förlagets webbshop.

Den hittar du här.


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…