Varje påsk uppkommer frågan: kan man dricka vin till sillinläggningar? I år har jag testat mig fram och konstaterar att visst funkar det. Men du måste ha ett öppet smaksinne. Tänk på vinet som en god munrensare lika mycket som en direkt ackompanjatör till matjes eller löksillen. Det är vad jag tycker. Du kanske tycker annorlunda?
Torr Riesling
Leitz Eins Zwei Dry Riesling 2020, 99 kr, nr 5822, Tyskland, Rheingau
Till påskens smårätter med lax och ägg finns alltid plats för en fräsch riesling. Funkar även till matjes och sötsyrlig inlagd sill.
Halvtorr Riesling
Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2020, 119 kr, nr 5810, Tyskland, Rheingau
För mig är en halvtorr riesling ett bra val till sillinläggningar. Här får du massor av päron, äpple och honungstoner med rik syra.
Gewurztraminer
Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2020, 112 kr, nr 5244, Frankrike, Alsace
Många tycker det är en nybörjardruva – men i påsktider tycker jag den är perfekt då dess blommiga och mjuka fruktsyra passar bra till det mesta av sill.
Blandad Alsace
Hugel Gentil 2018, 139 kr, nr 2108, Frankrike, Alsace
Härligt mjukt och friskt med lite söt-blommig doft – en cuvée på sex olika Alsace-druvor. Ackompanjerar både syra och sötma i inläggningssill.
Cava
Dignitat Cava Brut, 99 kr, nr 70287, Spanien, Penedès
Alla Barcelonafans vet vad jag talar om. En frisk cava till tapas och i synnerhet deras inlagda sill, kallad boquerones, är en fullträff. Åtminstone för mig.
Tipsen har tidigare publicerats i SvD den 1 april – och det var inget aprilskämt.