Här är dryckerna på Nobelfesten

Det är en stor ära att få ställa upp med viner till Nobelfesten. I år kom champagnen inte från Systembolagets sortiment. Drycken till desserten var en cider från Sverige – de tre alkoholfria dryckerna var också svenska.

Champagne, rött från Italien och svensk iscider från Västerbotten. Där var alltså de tre huvudnumren på menyn. Nästa år hoppas jag att det blir genomgående svenskt vin på Nobelbanketten. I synnerhet som Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad 2023. Det vore en fin manifestation.

Bakom förrätt och varmrätt finns Årets kock Jimmi Eriksson (som dessutom snart ska tävla i Bocuse d’Or). Konditorn Annie Hesselstad stod för desserten. Trettionio kockar och konditorer arbetade i fyra dagar med att laga mat till de drygt trettonhundra gästerna.

Nobelfestmenyn 2022

Förrätt

Algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.

Vin: 2012 Champagne Legras & Haas Blanc de Blancs Grand Cru, Champagne, Frankrike

Huvudrätt

Svensk hjort färserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis.

Vin: 2021 Grattamacco Bolgheri Rosso, Toskana, Italien

Dessert

Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära. 

Dryck: 2021 Brännland Iscider, Västerbotten, Sverige

Vegetariska rätter

Förrätt: Tomat fylld med fänkål, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.

Varmrätt: Bakad rotselleri med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och rostad kålsky med stjärnanis. 

Alkoholfria drycker

Förrätt: GodDryck No 1 Prestige Cuvée, alkoholfri

Huvudrätt: Saxhyttegubbens 100% Blåbär

Dessert: 2021 Pomologik Hantverkscider, alkoholfri


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…