Här är dryckerna på Nobelfesten

Det är en stor ära att få ställa upp med viner till Nobelfesten. I år kom champagnen inte från Systembolagets sortiment. Drycken till desserten var en cider från Sverige – de tre alkoholfria dryckerna var också svenska.

Champagne, rött från Italien och svensk iscider från Västerbotten. Där var alltså de tre huvudnumren på menyn. Nästa år hoppas jag att det blir genomgående svenskt vin på Nobelbanketten. I synnerhet som Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad 2023. Det vore en fin manifestation.

Bakom förrätt och varmrätt finns Årets kock Jimmi Eriksson (som dessutom snart ska tävla i Bocuse d’Or). Konditorn Annie Hesselstad stod för desserten. Trettionio kockar och konditorer arbetade i fyra dagar med att laga mat till de drygt trettonhundra gästerna.

Nobelfestmenyn 2022

Förrätt

Algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.

Vin: 2012 Champagne Legras & Haas Blanc de Blancs Grand Cru, Champagne, Frankrike

Huvudrätt

Svensk hjort färserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis.

Vin: 2021 Grattamacco Bolgheri Rosso, Toskana, Italien

Dessert

Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära. 

Dryck: 2021 Brännland Iscider, Västerbotten, Sverige

Vegetariska rätter

Förrätt: Tomat fylld med fänkål, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.

Varmrätt: Bakad rotselleri med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och rostad kålsky med stjärnanis. 

Alkoholfria drycker

Förrätt: GodDryck No 1 Prestige Cuvée, alkoholfri

Huvudrätt: Saxhyttegubbens 100% Blåbär

Dessert: 2021 Pomologik Hantverkscider, alkoholfri


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…